Изображение: НАСА

Руски специалисти от Научно-производствено обединение „Лавочкин“ разработват спътник за изучаване на астероида Апофис-99942. Това стана ясно на семинар, проведен в Откритото акционерно общество „Руски космически системи“, съобщава Роскосмос.

Апофис-99942 – астероид с диаметър около 270 м (по други оценки – 400 м) – се приближава периодично до Земята. На 19 години той минава на минимално разстояние от планетата – около 37 500 км, но астрономите смятат, че вероятността за сблъсък на астероида със Земята през 2029 клони към нула.

Специалистите повече се опасяват за 2036 г., когато Апофис-99942 ще се приближи опасно близо до Земята. Астрономите оценяват шансовете за сблъсък като 1 на 250 000 (0,000004 процента).

Учените отбелязват, че последствията от среща на нашата планета с Апофис могат да бъдат много сериозни, а разрушенията да превишат няколко пъти тези, предизвикани от падането на Тунгуския метеорит.

По-рано ръководителят на Роскосмос – Анатолий Перминов, заяви, че Федералната космическа агенция възнамерява не само да изучава  Апофис-99942, но и да създаде кораб, който ще може да защитава Земята от този и други потенциално опасни астероиди. Перминов обаче не спомена как точно корабът ще възпрепятства сблъсъка с небесни тела и кога ще бъде създаден.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase