—нимка: Ѕ√Ќ≈—

»злитането на космически€ кораб Starliner на Boeing беше отменено по-малко от четири минути преди старта, предаде ј‘ѕ.

ѕричината все още не е €сна, но веро€тно става въпрос за технически проблем.

«а втори път тестовата миси€ до ћеждународната космическа станци€ беше прекратена, когато астронавтите б€ха готови да излет€т. ѕроблемната програма вече години наред се сблъсква със закъснени€ и опасени€ за безопасността.

јстронавтите Ѕуч ”илмор и —уни ”ил€мс чакат да бъдат безопасно извадени от капсулата. ѕо-рано командирът на миси€та ”илмор произнесе кратка, но въодушев€ваща реч, в ко€то каза на десетките хил€ди хора, които се включиха в пр€кото предаване: „“ова е велик ден, в който да се гордеете с вашата нац舓.

Ѕившите пилоти-изпитатели от ¬оенноморските сили на —јў, които имат по два космически полета зад гърба си, по-рано б€ха сложени под карантина след прекратени€ опит за изстрелване на 6 май поради повреден клапан на ракетата Atlas V на United Launch Alliance.

Ќалице е резервна дата за недел€, но все още не е известно дали ракетата носител Starship ще бъде готова за изстрелване.

Starliner е на път да се превърне в едва шести€ тип космически кораб, построен в —јў, който ще превозва астронавти на Ќј—ј, след програмите Mercury, Gemini и Apollo през 60-те и 70-те години на минали€ век, Space Shuttle от 1981 до 2011 г. и Crew Dragon на SpaceX от 2020 г.

“ова се случи Dnes, за важното през ден€ ни последвайте и в Google News Showcase