Снимка: БТА, архив

Въпреки че признава заслугата на общинската власт във Варна да осигури подслон на хората от съборените принудително незаконни постройки в квартал "Максуда" от БХК са притеснени, че след месец те пак ще останат на улицата.

Още по темата

На 20 август багери бутнаха десетки постройки, защото ромите се бяха настанили на земя, върната на собствениците още преди години, които обаче не можеха да влязат във владение.

Заради това собствениците пък заплашиха, че ще отнесат въпроса до Страсбург и общината накрая взе решение  да събори незаконните къщи и да търси начин да осигури подслон на останалите без дом роми.

Според БХК обаче настаняването в приюта за социално слаби и бездомни е станало без издадена настанителна заповед и е по устна уговорка с ръководството му, като периодът е само един месец.

За настанените не се очертава никаква перспектива след изтичането на този срок, смятат от правозащитната организация.

От 2006 г. насам България е била осъждана по повод на принудително изселване от незаконни жилища в ромски квартали от три международни органа – Европейският комитет по социални права, Европейският съд по правата на човека и Комитета по правата на човека на ООН.

По всички дела тези органи са намирали несъответствие на българското законодателство с различни норми на международното право по правата на човека, припомнят от БХК.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase