Снимка: Булфото

40 души са настанени в приюта на СУПЦ “Анастасия Д-р Железкова” във Варна след събарянето на незаконните постройки в "Максуда". Това съобщи за  "Фокус" д-р Лидия Маринова, заместник-кмет по здравеопазването в Община Варна.

"19 възрастни и 21 деца са настанените лица. Семействата са настанени без да бъдат разделяни деца от своите родители. Доколкото условията позволяват, са създадени най-необходимите условия за пребиваване. От месеци социалните служби във Варна редовно са посещавали ромското гето в "Максуда" и са поддържали контакт с хората, чиито къщи са били в списъка за събаряне при акцията вчера. Много от хората, които са живеели в разрушените вече постройки в "Максуда" и на които е предложено настаняване са отказали. Тези лица са подписали съответните декларации за отказ от настаняване, предоставени от Агенцията за социално подпомагане", посочи Маринова.

Д-р Маринова бе категорична, че спекулациите в случая са неприемливи, като подчерта, че настаняване е предложено на всички, но са приели едва 40 души.

Някои от лицата, които са отказали настаняване са отишли при роднини. Д-р Лидия Маринова разясни, че Община Варна няма ангажимент към хората от разрушените постройки в "Максуда", защото те нямат дори варненска регистрация. Въпреки всичко е направено максималното, за да не остане без покрив нито един човек, посочи д-р Маринова. Тя поясни, че предвид очакваното разрушаване на още незаконни постройки в "Максуда", при необходимост общината има готовност да осигури настаняване на още 40 души в общински бази. Обмисля се използването и на допълнителни бази и няма да бъдат оставени хора на улицата.

Д-р Лидия Маринова коментира, че преди два месеца, в близост до квартал „Максуда”, на ул. "Капитан Райчо" е открит Общностен център, който работи с малцинствените групи от района. На терен, с хората от "Максуда" работят социални работници и социални медиатори. Работата на социалните служби от Общностния център е насочена към консултиране и подпомагане на малцинствата. Работата на социалните медиатори ще продължи с хората, които са настанени в СУПЦ “Анастасия Д-р Железкова” във Варна, с оглед тяхното бъдещо устройване по родните места или в града Варна.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase