Снимка: БГНЕС

Евтини ваканции предлагат отворилите рано заради Великден сезонни хотели на Златни пясъци. До средата на юни ол инклузив нощувки се предлагат масово между 50 и 70 лв. В най-елитните хотели с модерни СПА-центрове на брега на морето ултра и ол инклузив изхранване цените достигат до 180-195 лв. Повечето хотели дават за този период и промоция от 1 безплатна нощувка при резервирани 6.

От средата на юни, когато ще отворят и хотелите във вътрешността на курорта, цените скачат от 75 до 260 лв., а след това до 20-24 август най-евтините оферти започват от 110 лв. и достигат до 360 лв. за нощувка. Най-скъпо е на първа линия, но там в пакета влизат 2 шезлонга и чадър на плажа, за които иначе туристите от други обекти броят по 30 лв. на ден. Независимо от категорията на хотела, на Златни пясъци престоят с кола навсякъде е платен, предупреждава "Труд".

Паркирането е между 15 и 20 лв. на ден, а в голям неохраняем паркинг към апартхотели на първа линия е 25 лв., но и с опция за час от 3 лв.

Изгодни цени предлагат отворилите хотели в най-големия курорт по морето - Слънчев бряг. През юни има нощувки за 79 лева, като в тази цена влиза и ползването на басейн и на паркинг.

222 лева е нощувка за двама в четиризвезден хотел плюс аквапарк и ол инклузив. 238 лева струва студиото, толкова е и стая за двама със страничен изглед море. Апартамент с изглед море е вече 298 лева.

В Бургас нощувката в тризвездните хотели в момента е 74-96 лева. Срещу 58 лева за нощ може да се преспи в стая за гости.

След основно почистване градските плажове във Варна ще бъдат открити на 24 май. От празничния ден по ивиците ще започнат да дежурят първите спасители и плажни медици. Това лято чадърът и шезлонгът ще се продават за 6 лв., след като през последните 10 г. цената им бе закована на 5 лв. Повишение се очаква и на останалите ивици по Черноморието, тъй като таксите, които държавата изисква от концесионерите, са се повишили с 25 на сто за последните 2 г.

Без стопани и това лято ще останат част от популярните плажове в региона. За най-посещаваните 10 областната администрация вече обяви обществена поръчка за осигуряване на спасители. Прогнозната ѝ стойност е 270 000 лв., а избраният изпълнител ще трябва да разкрие 10 поста с по най-малко двама спасители, които да работят ежедневно от 8 до 18 ч до 15 септември. Осигурени от държавата гардове ще има на Фичоза, Буните, Камчия, Шкорпиловци, Карадере.

Във Варна туристическият сезон ще бъде открит официално в Европейската нощ на музеите - 18 май. Концертът “И лятото дойде” започва в 19 часа на входа на Морската градина при вход свободен. Шоуто ще бъде подсилено с лазерно шоу и специални ефекти, съобщиха от Общината. Преди концерта, от 17 ч ще има тематична безплатна туристическа обиколка с професионален гид, посветена на старите варненски хотели. Желаещите ще чуят интересни детайли за гранд-хотелите “Ню Йорк”, “Мусала”, “Лондон”, “Париж”, чиито здания днес са архитектурни паметници. Турът ще продължи през пристанището, морските бани и ще приключи до ресторант “Морско казино”.

Летният туристически сезон в Бургас ще бъде открит на 1 юли, когато всички посрещат Джулая.

Спасители на ивицата ще има месец по-рано - още от 1 юни. Първоначално, морските стражи ще бъдат двама - една обходна двойка, която ще бди за сигурността на първите плажуващи. До края на месеца, ще заработят всички постове на ивиците в залива.

Все още не е уточнено работното време на спасителите. До дни ще стане ясно дали то ще е от 8 ч до 18 ч, или от 9 ч до 18.30 ч. На Северния плаж в Бургас и това лято ще има общо 11 поста, както и много атракции - джетове, плажен тенис, плажен волейбол и куп магазини за сувенири.

Очаква се силен сезон и много гости от страната и чужбина. На летището нон-стоп вече кацат самолети от Полша, Великобритания, Германия и много други държави, от 1 юни трафикът се засилва.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase