Снимка: БулФото

Почти две седмици след като премиерът Бойко Борисов поиска през Facebook държавните органи да обжалват решението на административния съд за отмяна на забраната за строежа на небостъгача "Златен век" в София, днес стана ясно, че ДНСК е внесла жалба в съда и ще атакува отново проекта.

Още по темата

"Дирекцията за национален строителен контрол, чрез Административен съд – София град, внесе касационна жалба до Върховния административен съд на Република България във връзка с решението на Софийския административен съд по казуса „Златен век“, съобщават от пресцентъра на ведомството.

От там казват, че считат, че е налице нарушение на материалния закон.

"За да постанови решението си съдът е приел, че са допуснати административно-производствени правила, които са в противоречие с материално-правните разпоредби и несъответствие с целта  на закона", пишат от ДНСК и добавят, че обжалват изводите на съда в тяхната цялост.

Драмата с издигането на небостъргача продължава вече няколко месеца и се засили, когато компанията, която изгражда проекта - "Артекс" - беше замесена в скандала с евтините апартаменти на висши държавни чиновници и министри, станал известен като "Апартаментгейт". Има и сериозни съмнения, че са правени законови поправки специално, за да може да бъде изграден "Златен век".

Тогава премиерът Бойко Борисов нареди на ДНСК да спре строежа и от Дирекцията го направиха. Съдът обаче прие, че няма каквито и да е правни основания за разпореждане на спирането на строежа.

От "Артекс" пък обявиха, че забавянето на проекта до момента е струвало на компанията 1,8 милиона лева от първоначалното издаване на разрешение на строеж.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase