Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Артекс" е понесла загуби в размер на 1,8 милиона лева от издаването на заповедта на ДНСК през април за спиране на строежа на небостъргача "Златен век" в столичния квартал "Лозенец". Това твърди строителната компания в официална позиция след решението от 30 юли на Софийския административен съд.

Още по темата
Съдът потвърди валидността на разрешението за строеж на многофункционалната сграда "Златен век" и отмени заповедта на ДНСК за спирането на строежа. Решението все пак не е окончателно и може да се обжалва пред ВАС.

От аргументите на съда става ясно, че ДНСК не е имала правно основание за спирането на строежа и строителството може да продължи.

"Липсата на прозрачност и правната несигурност, създадени от действията на институциите преди това решение на САС, доведоха до загуби за „Артекс“ в размер на 1 800 000 лв от издаването на заповедта на ДНСК на 15.04.2019 до днес. В крайна сметка с това си решение Съдът потвърди, че Разрешението за строеж на "Златен век" е валидно – нещо, в което ние от "Артекс" винаги сме били сигурни. Решението на съда идва и като потвърждение на множество официални правни становища на видни правни специалисти като проф. Дончо Хрусанов, проф. Огнян Герджиков, проф Иван Русчев, проф. Димитър Костов, проф. Иван Тодоров, Явор Зартов.

Така, както е посочено и в Решениетo, съобразно визираната практика на Върховният административен съд, десетгодишният срок спрямо издаденото Разрешение за строеж ще изтече през 2028 г.  В една правова държава Законът следва да се изпълнява от всички нейни субекти, т.е. очакваме и разчитаме, че институциите и гражданите ще се съобразят с решението на съда", се посочва още в позицията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase