Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Небостъргачът "Златен век" на фирма "Артекс" ще може да бъде построен, след като административният съд отмени заповедта за спиране на строежа на сградата в столичния квартал "Лозенец", съобщава БНТ.

В решението на съда се казва, че няма каквито и да е правни основания за разпореденото спиране на сградата.

В решението пише още, че след презаверяването на разрешението за строеж започва да тече нов срок. Последната заповед е на главния архитект на София Здравко Здравков и е от 2018-та г. Това означава, че десетгодишното разрешение за строеж на "Златен век" изтича през 2028 г.

Още по темата
Отклоненията по строежа са само на отделни части от него и заради запазването на съразмерността на сградата не е трябвало да се спира цялото строителство, се казва още в решението на съда.

В мотивите си съдия Мария Ситнилска посочва още, че шефът на ДНСК Иван Несторов е този, който трябвало да се произнесе за валидността за разрешителното за строеж, а не главният архитект Здравко Здравков.

Решението на съда може да се обжалва пред ВАС.

"Артекс" обжалва заповедта на ДНСК за спиране на строежа на сградата "Златен век" в края на април тази година. В заповедта беше посочено, че строежът трябва да спре, защото разрешителното е изтекло през ноември 2018 г. и не е имало искане за презаверка.

От "Артекс" обаче твърдят, че разрешителното им е валидно до 2020 г., тъй като започнали изграждането на небостъргача през 2010 г. Има презаверено разрешително през 2012 година за нов петгодишен срок, т.е. до 2017 г. той е трябвало да бъде завършен. Компанията си осигурява удължаване на срока, на базата на това, че в промените в Закона за устройство на територията "не се съдържа изрична регламентация относно заварени случаи на вече издадени разрешения за строеж, които са валидни към датата на влизане в сила на законовите промени."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase