Общината не съгласува преминаването на факелното шествие в събота. Снимка: Булфото, архив

Столична община не съгласува преминаването на факелното шествие “Луковмарш“ на 15 февруари, съобщи БТА, позовавайки се на пресцентъра на Общината.  С това си решение общината на практика забранява провеждането на шествието в планирания му вид, което се случва за първи път след 11 години от началото на честванията в памет на ген. Христо Луков.

Шествието трябваше да премине от НДК, по бул. "Витоша", ул. "Алабин", ул. "Граф Игнатиев", бул. "Васил Левски" и по бул. "Дондуков" да завърши на ул. "Тракия", както са заявили  организаторите.

Още по темата

Във връзка с шествието столичният кмет Йорданка Фандъкова е поискала и е получила становище от главния прокурор, главната дирекция "Национална полиция" и СДВР, припомнят от Общината. В становището се посочва, че преминаването на такова шествие застрашава обществения ред в столицата.

Със своя заповед кметът на София възлага на директора на СДВР да предприеме всички действия за гарантиране на сигурността на гражданите.

По-рано днес организаторите на патриотичното шествие обявиха, че се променя сборния пункт на възпоменателното факелно шествие. По променената програма то ще започне от паметника на Незнайния воин до софийската катедрала „Света София” в 17:30 часа, а не както беше заявено от нас предварително от пилоните до НДК.

Луковмарш се организира редовно от 2003 година насам в памет на генерал Христо Луков - участник във войните за национално обединение, офицер от Първата световна война, преподавател по военно дело, лидер на Съюза на българските национални легиони.

Шествието обаче срещна сериозна съпротива от редица политици и обществени организации. От Организацията на евреите в България "Шалом" в специална декларация се обявиха против Луков марш, тъй като той омаловажавал усилията на управата на София за популяризиране на толерантността, уважението и търпимостта към различията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase