Лютви Местан. Снимка, архив Булфото

ДПС се възпротиви срещу предстоящото на 15 февруари провеждане на т. нар. Луковмарш. Лидерът на партията Лютви Местан призова компетентните институции и Столична община да предприемат дадените им от закона правомощия и да не допуснат провеждането на подобна проява. Той настоя и останалите парламентарни групи да осъдят проявата.

"ДПС остро осъжда възвеличаването на тези личности, свързани с фашистката идеология. Подобни прояви не могат да се оценят по друг начин освен с открита гавра с историческата истина”, отсече Местан. Той припомни и твърдата позицията на ДПС срещу ксенофобията като противоречаща на ценностната система на съвременното демократично общество.

По думите му в Европейската конвенция за защита на правата на човека, както и в българската Конституция и Наказателния кодекс, проповядването на фашистка и антисемитска идеология е дефинирано като тежко престъпление от общ характер.

Луковмарш в София се провежда от 2003 година. Насрочването му за 15 февруари вече предизвика гневни настроения и около 50 души протестираха преди дни пред НДК срещу провеждането му.
 
Организаторите на Луковмарш твърдят, че честват личността на Луков заради бойните му успехи, но истината е, че го почитат заради нацистките му възгледи.

По време на съюза на България с нацистка Германия Христо Луков е министър на войната и водач на силно повлияния от фашизма и националсоциализма "Съюз на българските национални легиони". Луков е известен с антисемитизма си, пристрастията си към Третия райх, оказва натиск за по-антисемитски мерки и политика, по-близка до тази на Хитлер. Годишнината от смъртта му, която се отбелязва чрез Луковмарш, е повод за демонстриране на фашистки, неонацистки, националистически и антихуманни идеи, подчертаха те.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase