Йорданка Фандъкова. Архив: Булфото

През тази година получих много писма с искане за по-сериозна реакция от страна на Столичната община по повод на организирането на Луковмарш на 15 февруари. Изпратила съм тези писма до прокуратурата и СДВР и вчера получих отговор. Това съобщи пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова, която участва в дискусия за рисковете от омразата в българското общество.

Още по темата
Фандъкова съобщи, че юристите на общината разглеждат отговора на компетентните органи и изготвят становище, което ще бъде оповестено до края на седмицата.

Луковмарш се организира всяка година от 2003-а насам в памет на генерал Христо Луков - български офицер, преподавател по военно дело, лидер на Съюза на българските национални легиони. Луков е считан за проводник на антисемитски идеи, съобщава БТА.

От организацията на евреите в България "Шалом" се противопоставят на организирането на Луковмарш и го смятат за пропаганда на пронацистки и ксенофобски идеи.

ДПС също се възпротиви срещу предстоящото на 15 февруари провеждане на т. нар. Луковмарш. Лидерът на партията Лютви Местан призова компетентните институции и Столична община да предприемат дадените им от закона правомощия и да не допуснат провеждането на подобна проява.

"Не" на Луковмарш и факелното шествие по улиците на София, поискаха и група народни представители от БСП, сред които Георги Кадиев, Борис Цветков и Христо Монов, които се срещнаха с Фандъкова в края на януари.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase