Снимка: БГНЕС


Руските бомбардировки над североизточния град Харков са се увеличили драстично от вчера, каза кметът на Харков. Сред загиналите при атаките има деца, каза Игор Терехов.

"Русия бомбардира жилищни домове, цели квартали. За съжаление има цивилни жертви - най-лошото е, че умират деца", каза кметът пред националната телевизия.

В Харков, втория по големина град в Украйна, от началото на руската инвазия се водена ожесточени боеве, предава БГНЕС. Ето и последните новини от военния конфликт:

 Украйна е "местопрестъпление"

"Украйна е местопрестъпление", каза главният прокурор на Международния наказателен съд по време на посещение в град Буча - един от няколкото града, в които Русия е обвинена в клане на цивилни граждани. Прокурорът Карим Хан казва, че има "доказателства за извършването на престъпления от юрисдикцията на съда". Международният наказателен съд разследва обвинения във военни престъпления, престъпления срещу човечеството, геноцид и агресия.

Още по темата

 Русия извършва "геноцид": Байдън

Президентът на САЩ Джо Байдън за първи път обвини руските сили в извършване на геноцид в Украйна. "Става все по-ясно и по-ясно, че президентът Владимир Путин просто се опитва да заличи идеята изобщо да можеш да бъдеш украинец", казва той пред репортери.

Байдън увери Зеленски в подкрепата на САЩ

Президентът Джо Байдън се обади на украинския колега Володомир Зеленски, за да го увери в "постоянна подкрепа от САЩ" за Киев, съобщи Белият дом. САЩ отпуснаха на Украйна нов пакет от военна помощ в размер на 800 милиона долара. Преди това американският президент проведе среща с директорите на оръжейни фирми в САЩ, за да обсъдят как да помогнат на Украйна.

 Русия заплаши Киев

Руските военни заплашиха да нанесат удари по командните центрове на Украйна в Киев, тъй като "виждаме опитите на украинските войски да извършват саботаж и да нанасят удари по руска територия", заяви министерството на отбраната на Москва. „Ако подобни случаи продължат, руските въоръжени сили ще нанесат удари по центровете за "вземане на решения", включително в Киев“, заявиха от министерството.

 Льо Пен за сближаването между НАТО и Москва

Френската крайнодясна лидерка Марин льо Пен заяви, че ще подкрепи по-тесните връзки между НАТО и Русия и ще изтегли Париж от военното командване на Алианса, ако бъде избрана за президент на балотажа на 24 април с Еманюел Макрон.

На фона на обвиненията, че е твърде близка с Владимир Путин, Льо Пен каза, че е необходимо "стратегическо сближаване" между НАТО и Русия и трябва да се задават въпроси за ролята на алианса след края на Варшавския договор.

Войските на Мариупол се предават: Москва

Русия твърди, че повече от 1000 украински войници са се предали в обсадения югоизточен град Мариупол след ожесточена шестседмична битка за стратегическото пристанище. Украйна все още не е потвърдила твърденията.

Прекратяването на огъня изглежда невъзможно: ООН

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш каза, че "глобалното прекратяване на огъня не изглежда възможно". ООН все още чака отговори от Русия на конкретни предложения за евакуация на цивилни и доставка на хуманитарна помощ.

 Полски и Балтийски лидери в Киев

Лидерите на Полша, Естония, Латвия и Литва пътуваха заедно до Киев с влак, за да покажат подкрепата си за украинския президент Володимир Зеленски.

Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер съобщи, че е планирал да се присъедини към тях, но от Киев му е отговорено, че "нежелан" в страната. Вместо президента, Зеленски поискал канцлерът Олаф Шолц да посети Киев.

 Санкции за сепаратисти

Великобритания и Европейският съюз планират да наложат санкции на 178 проруски сепаратисти в Източна Украйна. Сепаратистки сили водят битката срещу украинските морски пехотинци в Мариупол.

 САЩ предупредиха Китай

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън предупреди, че позицията на Китай спрямо Русия може да повлияе на желанието на страните да си сътрудничат и търгуват с Пекин.

 1500 руски войници в моргите

Служител в централния украински град Днепър каза, че останките на повече от 1500 руски войници се съхраняват в моргите. Заместник-кметът на Днепър Михаил Лисенко каза пред репортери, че ще осигури възможност на "руските майки да могат да дойдат и да вземат синовете си".

 Решение на НАТО за Финландия до седмици

Премиерът на Финландия Санна Марин ще реши до седмици дали Финландия да поиска членство в НАТО. Страната е неутрална от края на Студената война. Нахлуването на Русия в Украйна поднови дебата за членството в НАТО и в съседна Швеция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase