Снимка: БГНЕС

Твърди се, Мария Лвова-Белова, която има международна заповед за арест заедно с Владимир Путин, е имала афера с магнат милиардер само седмици след като е подчертала важността на "семейните ценности".

Лвова-Белова е издирвана от Международния наказателен съд за отвличане на украински деца. Тя е омъжена за православния свещеник Павел Когелман от 2003 г. и имат десет деца, пет от които осиновени.

39-годишната Лвова-Белова обаче има връзка с Константин Малофеев, собственик на Царград,
ултранационалистическа медия, която подкрепя войната в Украйна, според Верстка, руски опозиционен уебсайт. Не е известно тя да е подала молба за развод.

Сайтът публикува снимка на двамата, хванати за ръце на църковна служба в Екатеринбург. Медията цитира няколко източника, близки както до Лвова-Белова, така и до Малофеев, както и неназовани служители в Руската православна църква и Кремъл, които потвърдиха, че са във връзка.

Лвова-Белова, която не е коментирала доклада на Verstka, се опитва да се представи като традиционна съпруга, отдадена на семейството си. Тя се запознава със съпруга си, когато е тийнейджърка и пее в църковен хор в Пенза, град на 400 мили югоизточно от Москва. Едно от осиновените деца на двойката е тийнейджър от Мариупол, украинския пристанищен град, който беше сринат с земята от руски бомби през 2022 г.

Този месец тя каза пред държавните медии: "Сега е трудно време за страната ни и семейството е мястото, където можете да се чувствате защитени. Семейството е мястото, където можеш да се чувстваш уверен в бъдещето, защото те обичат, те те приемат. За нас основното са семейните ценности. Семейството за мен е мястото, където черпя енергията си, което ме кара да се събуждам сутрин и да разбирам, че не живея напразно.

Малофеев, който беше санкциониран на Запад заради подкрепата му за войната на Русия в Украйна, се разведе със съпругата си миналата година. Двамата се разделиха, след като той каза пред държавните медии, че ще "набие" дъщеря си, ако тя някога реши да се разведе.

Смята се, че връзката му с Лвова-Белова е допринесла за влошаването на отношенията му с патриарх Кирил, глава на Руската православна църква, мощен съюзник на Кремъл. Това ще бъде смущение и за президента Путин, който обяви 2024 г. за "Година на семейството" в Русия.

Критиците казаха, че аферата е пример за лицемерието на руските служители. "Проповядването на ценности, към които вие самите не се придържате, означава да правите хората за глупаци", пише Абас Галямов, руски политически анализатор в изгнание.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase