Снимка: БГНЕС

Общо икономически загуби за Украйна вследствие на нахлуването на Русия: между 560 и 600 милиарда долара.

Статистиката е направена от "Украинская правда" по данни на Министерството на икономиката, и е към 1 април.

Общите загуби на украинската икономика поради войната, като се вземат предвид както преките загуби, така и косвените - спад на БВП, спиране на инвестициите, изтичане на работна сила, допълнителни разходи за отбрана, и социални разходи, варират от 564 до 600 милиарда долара.

Още по темата
Щетите по цивилната инфраструктура са се увеличили с повече от 5 милиарда долара през последната седмица. Към 1 април общият размер на преките документирани щети по гражданската инфраструктура достига над 68,2 милиарда долара. Това е записано в анализ, направен в рамките на проекта „Русия ще плати“ от Института KSE (аналитично звено на Киевското училище по икономика) и доброволци от партньорски организации, включително Центъра за икономическа стратегия, Щабът за борба с корупцията, Института по икономика. Анализ и застъпничество, Transparency International Ukraine и ДП "Prozorro.Sales".

От началото на войната най-малко 533 образователни институции, 300 детски градини, 196 лечебни заведения, 129 фабрики и предприятия са били повредени или унищожени в Украйна. Министерството на териториалното развитие изчислява, че 6800 жилищни сгради са били повредени или разрушени; а общото количество негодни за обитаване сгради е в размер на 26 милиона квадратни метра.

Освен това най-малко 54 административни сгради, 266 моста и прелези, 10 военни летища, 8 граждански летища и 2 пристанища са повредени от бомрабдировките. По време на пълномащабната инвазия руснаците са унищожили или повредили сериозно 64 религиозни сгради и 51 културни обекта.

За изминалата седмица няма точни данни за общата дължина на негодната за ползване жп линия, както и за увреденото имущество по гарите и жп вагоните, предава БГНЕС.

По данни на украинското разузнаване Русия се фокусира върху унищожаването на физическата инфраструктура на Украйна - разрушаване на жилищни сгради, комунални услуги, пътища, железопътни линии, образователни и медицински заведения и др.

Статистиката не оценява общите икономически загуби, както и загубите в резултат на закриването на множество предприятия; загуба на стотици хиляди домове и работни места, и др., съобщава още изданието.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase