Снимка: Pixabay

През 1905 г. Йосиф Сталин среща човек, който, за негово разочарование, е "обикновен на вид", "под средния ръст" и "по никакъв начин не се отличава от обикновените смъртни". Той е Владимир Ленин.

Мястото на тази съдбовна среща, Работническата зала на Тампере в Южна Финландия, където се провежда тайната болшевишка конференция, ще бъде посветено на този "обикновен човек" 40 години по-късно.

Въпреки това Музеят на Ленин, основан през 1946 г. и сега последната подобна колекция в западния свят, трябва да затвори през ноември, след като се превърна в "най-мразената" изложба във Финландия след руската инвазия в Украйна.

Още по темата
Училищните групи го избягват и една от основните му атракции, съветски мотоциклет, на който посетителите могат да се качат за селфита с фигура на Ленин в реален размер в коша, ще бъде премахната, заедно с фигурата на Йосиф Сталин до него.

"Когато войната започна през 2022 г., вече не беше смешно. Гледните точки на хората се промениха", каза Кале Калио, директор на Музея на Ленин, пред The Times. "Това е най-неразбраният музей във Финландия, а също и най-мразеният."

Посещаван от 12 000 души годишно, той първоначално е фокусиран върху личния живот на Ленин и е пълен със съветски сувенири. Възприеманата съветска носталгия на музея опетни репутацията му, въпреки че фокусът му се промени радикално през последните години, за да обхване потискането на демокрацията в Русия и конфликта в Украйна. Промяната дойде, след като финландска музейна асоциация, специализирана в социалната история, я пое от Финландско-руската асоциация за приятелство през 2014 г.

"Въпреки че напълно обновихме музея, името остана същото и именно то е проблем", каза Калио. Музеят ще бъде преименуван като Музей на източните отношения и трябва да отвори врати през февруари 2025 г.

Десетилетия наред музеят беше популярна туристическа атракция, особено за посетители от Съветския съюз. Известни гости бяха съветските лидери Никита Хрушчов и Леонид Брежнев, както и Юрий Гагарин, първият човек в космоса.

В разцвета си през 70-те години на миналия век имаше повече от 20 000 посетители годишно. Той преживя колапса на комунизма, когато статуите на Ленин в цяла Източна Европа бяха съборени и дори изложбата на Централния музей на Ленин в Москва беше затворена през 1993 г.

Историята най-накрая го настигна. Москва твърди, че решението за затварянето на музея е взето във Вашингтон, каза Калио. "Но ако руснаците видят нашето съдържание сега и как коментираме украинската ситуация в музея, те биха били много щастливи да затворят мястото."

Когато музеят е обновен през 2016 г., посетителите бяха попитани какви теми ще ги интересуват. "Те казаха, че искат да чуят за дисидентите и принудителния труд, КГБ и ежедневието в Съветския съюз. Но основното, което искаха да видят, беше съветският хумор. Оттук и Ленин в неговата количка."

Беше забележимо, че някои посетители от източноевропейски страни не оцениха по-светлия поглед над Съветския съюз, докато имаше по-положителен отговор сред финландците и западните туристи, каза Калио, който ще остане начело на ребрандирания музей.

Сега това се промени. "Нашето разбиране за историята сега е по-близо до източноевропейските перспективи, като полския и балтийския опит. Хората се страхуват повече."

Новият музей ще се фокусира върху "динамичния континуум на финландско-руските отношения". Той отразява позицията на Финландия на кръстопът с присъединяването й към НАТО миналата година и "рекалибрирането" на източните й граници в светлината на заплахата, представлявана от Русия.

Възприятието на музея не е единственото, което се промени. Сталин също промени мнението си за Ленин, наричайки неговата "простота и скромност" най-великите му качества като лидер на „обикновения“ човек.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase