Снимка: БГНЕС

Евентуален конфликт между Русия и НАТО може да застраши Източна Европа, включително и България.

Миналата седмица Русия предаде на Съединените щати и на натовските държави два проектодоговора за взаимни гаранции за сигурност. Руската страна настоява НАТО да отмени решението си от срещата на върха в Букурещ през 2008 г. за приемане на Украйна и Грузия, да прекрати военното си сътрудничество с бившите съветски републики и да изтегли цялата си военна инфраструктура, разположена в Източна Европа след 1997 г.

Според военния политолог, доцент от катедра по политически въпроси, наука и социология Александър Перенджиев, потенциално под атака могат да бъдат европейски държави, откъдето могат да бъдат контролирани ракетите на НАТО.

Ако инфраструктурата на НАТО продължи напред и се появи и в Украйна, времето за полет на ракетите ще бъде намалено до 7-10 минути, а с разполагането на хиперзвуково оръжие - до пет. Такива последствия бяха назовани от руския президент Владимир Путин.

Още по темата
"Мисля, че ако нещо наистина започне да се случва, то ще бъде по-лошо от кубинската ракетна криза. Защото това беше само Куба, а тук е цяла Европа. Проблемът е, че ще пострада не само територията на Украйна, но и съседните страни от Източна Европа, откъдето ще бъдат контролирани ракетите - не напразно американският президент Джо Байдън говори за намерението си да укрепи България и Румъния", казва военният политолог.

Преди дни германското издание "Шпигел" съобщи, че висш генерал на НАТО е предложил алиансът да установи военно присъствие в България и Румъния след струпването на руски войски близо до границата с Украйна. Допълва се, че планът на практика ще "разшири присъствието на НАТО (до Румъния и България) чрез мисията за засилено предно присъствие". НАТО отказа да коментира информацията.

Според Перенджиев Русия не иска да влиза в тази конфронтация, особено като се има предвид, че в този случай ще пострада не само Украйна, но и редица европейски държави. Въпреки това, когато става въпрос за защита на гражданите, остава малък избор.

Той отбеляза, че Русия и НАТО сега са изправени пред доста прост избор: или да се съгласят, или Русия ще трябва да се защитава. Друг вариант няма.

"Когато врагът ни заплашва, ние го унищожаваме. Ясно е, че това ще донесе само нова конфронтация, но ударът по нас не е ли конфронтация? Безопасността на нашите граждани винаги е на първо място", подчертава Перенджиев.

Ще има ли допълнителни войски на НАТО у нас? Отговорът на военния министър Стефан Янев:

Настоящото увеличение на руския военен потенциал и дейностите по източния фланг на НАТО са обстоятелства, които не само трябва да бъдат взети предвид, но и да се следят с особено внимание, написа военният министър в профила си във Facebook.

Тези процеси налагат необходимостта от единен подход от страна на НАТО, без обаче той да води до ненужна ескалация на напрежението. В момента в рамките на НАТО се коментират различни варианти за отговор, включително разполагане на допълнителни войски в България и Румъния по модела на засиленото предно присъствие. На този етап те са на ниво военно-техническо обсъждане и окончателно решение не е взето.

Моята позиция е, че подобен дебат, респективно – подход, има потенциал да доведе до нежелано нарастване на напрежението в региона. Още повече, че на този етап няма основания наблюдаваните процеси да се разглеждат като директна заплаха за Алианса и релевантната зона за сигурност. В този смисъл не считам, че са налице необходимите обстоятелства, които могат да аргументират решение, свързано с разполагане на допълнителни войски на наша територия. Такова решение не би кореспондирало нито със съюзните интереси, нито с националния интерес на Република България.

Същевременно отново подчертавам, че процесите в геополитическата среда трябва да се следят с особено внимание. Отчитайки динамиката в средата на сигурност, българската държава има готовност да увеличи капацитета на собствени национални сили на своя територия в контекста на съюзните възможности за възпиране и отбрана. Тази готовност е функция на потенциалната възможност от поява на всякакъв тип заплаха, независимо от направлението, от което произтича.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase