Снимка: Reuters

Видео 27.11.2018

Напрежението в Азовско море – защо се случи, провокация ли е?

Без резолюция приключи извънредното заседание на Съвета за сигурност на ООН, свикано заради напрежението в Азовско море. Държавите членки осъдиха "използването на сила от страна на Русия" и я призоваха да освободи пленените моряците и да върне корабите на Украйна. Русия твърди, че плавателните съдове на Киев са нарушили териториалните ѝ води, като са се опитали да преминат неправомерно през Керченския проток. Снощи украинският парламент пък одобри указ на президента Петро Порошенко за въвеждане на военно положение в отделни области на страната за 30 дни, което влиза в сила от утре.

Журналистът Чавдар Стефанов каза, че според руснаците инцидентът е провокация именно на украинския държавен глава, която е насочена към предстоящите избори.

Още по темата

"Това е във всички руски издания, а според мен има два аспекта. Първият е свободата на корабоплаването, вторият е за причините за това. Азовско море. Представете си, ако някой затвори Босфора, така че руските оправдания първо са позакъснели, второ са изтъркани", подчерта Стефанов в студиото на "България сутрин".

Нина Спасова пък коментира пред Bulgaria ON AIR, че този инцидент в Азовско море не е ясно как и защо се е случил, не е ясно дали е провокация, но по думите ѝ двамата президенти Владимир Путин и Петро Порошенко имат интерес от него.

"Колкото и да е странно, огледално имат интерес. От една страна Порошенко, който е с паднал рейтинг и използва тази ситуация. От друга - Путин също има проблем с рейтинга", обясни още тя.

По думите ѝ лидерите на двете страни имат своите основания да покажат мускули в този момент, въпросът обаче е, че това е доста опасно за всички.

Журналистите коментираха и международната реакция на случилото се. Нина Спасова подчерта липсата на реакция от страна на американския президент Доналд Тръмп.

Чавдар Стефанов пък беше категоричен, че аргументите на Русия пред ООН, че са искали да проверят корабите, били без покритие и припомни изказване на руския външен министър Сергей Лавров, което по думите на Стефанов е много важно.

"Това, че е крайно време да се промени световната и европейската архитектура. Тоест очевидно Русия претендира, че Крим е неин и иска това да бъде общопризнато. Това е една територия, с която може да въздейства върху много неща", коментира още той.

Журналистът обаче допълни, че очевидно Русия иска тази нова световна архитектура, но не знае как може да бъде постигната. Нина Спасова пък добави, че се надява да не се стига до военни конфликти и че всичко ще приключи сега.

Коментари Напиши коментар

145

до обективен

преди 7 месеца

Дарението се разваля

144

до обективен

преди 7 месеца

До обективен подарена къща не се връща

143

Armagedon

преди 7 месеца

Дрън дрън Макейн пукна но Макейщината си остана Укрите пак пипат мечката по пъпа