Снимка: БТА

Няма опасност за живота на настанените в болница украински войници, които бяха леко ранени, след като техните кораби нарушиха руската граница, съобщи по телевизия "Россия-1" ръководителят на Крим Сергей Аксьонов, цитиран от ТАСС.

Още по темата
На въпрос колко са ранените, Аксьонов отговори: "Трима ранени, заявявам пред вас официално. Нищо не застрашава живота им. Те получават необходимата помощ, тъй като сме съвсем наясно, че са заложници на създалата се политическа ситуация“, отбеляза лидерът на Крим.

Аксьонов каза, че в момента със задържаните "се водят следствени действия".

"Украинските моряци сега не са застрашени от нищо, освен от наказателна отговорност съгласно нашето законодателство за нарушаване на държавната ни граница", допълни той.

Същевременно стана ясно, че германският канцлер Ангела Меркел е уверила президента на Украйна Петро Порошенко, че ще направи всичко по силите си, за да се опита да облекчи патовата ситуация между Украйна и Русия.

На този етап Москва не се съобрази с призивите на Запада да освободи трите украински военни кораба, по които стреля, а после ги задържа близо до полуостров Крим, и обвини Киев, че заговорничи със западните си съюзници за провокиране на конфликт.

Порошенко и Меркел са координирали и действията за подготовка на заседанието на Европейския съвет през декември в Брюксел и са се договорили за продължаване на украинско-германските консултации за разрешаване на ситуацията.

Германският външен министър Хайко Маас заяви днес на съвместна пресконференция в Мадрид с испанския си колега Жозеп Борел, че Германия може да стане посредник между Украйна и Русия за уреждане на кризата във връзка със събитията в Керченския проток, съобщи ТАСС.

Министър Маас призова "всички страни към сдържана позиция". "Ако трябва, готови сме да станем посредник, за да не се превърне този конфликт в сериозна криза", посочи Маас, цитиран от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase