Снимка: БТА

Премиерът Бойко Борисов призова лидерите на Украйна и Русия за разум и сдържаност във връзка с конфликта в Азовско море, при който бяха задържани украински моряци.

Още по темата
"С тревога следя напрежението между военноморските сили на Украйна и на Руската федерация в Азовско море. Винаги съм отстоявал тезата, че трябва да развиваме отношенията си прагматично, на принципа на икономическите ползи и спазването на правилата на международното сътрудничество", написа Борисов в своя профил във Facebook.

"Призовавам колегите от Украйна и Руската федерация за разум и сдържаност, защото лесно може да бъде премината границата, от която няма връщане назад. В интерес на всички е напрежението да бъде преодоляно с диалог, а задържаните моряци незабавно да бъдат освободени", написа още българският министър-председател.

Както Dnes.bg съобщи, тази вечер Върховната рада на Украйна утвърди въвеждането на военно положение в граничните райони на страната за 30 дни, считано от 28 ноември.

Президентът Петро Порошенко внесе в парлламента съответния законопроект, който беше одобрен от депутатите с 276 срещу 30 гласа при необходим минимум от 226 гласа.

Пред депутатите Порошенко заяви, че военното положение се въвежда не на цялата територия на страната, а само в тези райони, които непосредствено граничат с Русия, Молдова, включително Приднестровието, а също по крайбрежието на Черно и Азовско море, а "именно там, където може да бъде нанесен удар", както уточни той.

Първоначално Порошенко искаше въвеждането на военно положение за 2 месеца, но после промени искането си на 30 дни.

Коментари Напиши коментар

189

врачанин

преди 7 месеца

Баце Бойко, вместо да дърдори, да отреже Лукойл.
Българи не зареждайте в Лукойл и без това горивата не отговарят на никакъв стандарт.

188

Милен Илиев Минков Т

преди 7 месеца

Това,което-пропуска-властта,.

Ще, осъди .

Най-напред, доктора .

187

Стамат

преди 7 месеца

Точно така, Боко!
Путин само теб чакаше да се изкажеш, че да знае какво да прави!