Снимка: БГНЕС/ЕРА

„Отказах цигарите през 2019 г., хероина през 1978 г., кокаина през 2006 г., но все още обичам да пия“. Това признание направи легендарният китарист на The Rolling Stones Кийт Ричардс, който разказа пред британското издание "Телеграф" за това как е излязъл невредим от десетилетията на тежък живот - и защо обича да се подиграва с Мик Джагър.

Ричардс описва как през годините се е отказал от някои от пороците си, включително хероин и кокаин, и е започнал да води живот, близък до трезвеността, наричайки го "уникално преживяване". По-рано този месец Ричардс се присъедини към колегите си Мик Джагър и Рони Ууд, които отдадоха почит на покойния барабанист Чарли Уотс на представянето на предстоящия албум на The Rolling Stones Hackney Diamonds в Източен Лондон.

Преди излизането на дългоочаквания запис Ричардс разказа за отношенията си с многобройните си деца и внуци, за "очарователния процес" на остаряването и за отказа от алкохолната напитка, която той зловещо нарича "ядрени отпадъци".

Ричардс е женен за бившия модел и актьор Пати Хансен, 67-годишна, от близо 40 години. Двойката има две деца - дъщерите Теодора, на 38 години, и Александра, на 37 години. Преди да се ожени за Хансен, легендарният китарист има 13-годишна връзка с музата на The Rolling Stones и "момичето на седемдесетте", покойния модел Анита Паленберг.

Двамата имат три деца - Марлон, който сега е на 54 години, и Данделон Анджела, която през април навърши 51 години. Третото им дете, синът Тара Джо Джо Гън, умира трагично от синдрома на внезапната детска смърт през 1975 г., когато е само на два месеца.

По повод семейния живот Ричардс споделя пред вестника: "Обичам семействата си. Имам няколко - разширени. И всички те се обичат." Ричардс каза, че не е докосвал цигара от 2019 г., отказал се е от хероина през 1978 г., а след това и от кокаина през 2006 г.

"Все още обичам да пия от време на време - защото скоро няма да отида в рая - но освен това се опитвам да се наслаждавам на това, че съм хетеросексуален. Това е уникално преживяване за мен", казва той. Въпреки това, избраното от Ричардс питие вече не е това, което той нарича "Nuclear Waste" (ядрени отпадъци) - смес от водка и портокалова сода, която той често е виждан да отпива по време на предишни интервюта. Въпреки годините на злоупотреба с наркотици Ричардс заяви, че е "благословен" да бъде здрав, когато наближава осемдесетте си години.

Може би съм благословен, че физически това нещо просто продължава", казва той. "Засега нямам истински проблем с остаряването. Има някои ужасяващи неща, които можеш да видиш в бъдещето, но трябва да стигнеш дотам... Примирявам се с идеята да съм на 80 години и все още да ходя, да говоря. Намирам стареенето за очарователен процес".

Новият албум на The Rolling Stones Hackney Diamonds ще бъде издаден на 20 октомври.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase