Общ преглед

Снощното шоу на церемонията по закриването на Параолимпийските игри в Лондон по нищо не отстъпи от голямата церемония по закриване на Олимпиадата преди няколко седмици.

След като тогава на сцената се изредиха цяла плеяда истински музикални великани, доказващи за пореден път силата на британската музика, то този път организаторите бяха обявили само две имена, но какви – сред най-горещите на модерната комерсиална сцена.

Coldplay от десет години се утвърдиха сред топ бандите на нашето време, правещи приятна и дълбока музика, а Риана блесна през 2005 и оттогава насам помете поп сцената.

След всички тези суперлативи нямаше как и самите изпълнения да не са силни. Mузикантите изсвириха своите добре познати парчета с майсторство и усет.

Първата част на шоуто беше изградено около идеята за четирите сезона и под цветовете на есента Coldplay се появиха на сцената, изпълнявайки чудесното Us Against The World. Те продължиха с култовото Yellow, малко по-новото Up In Flames и хитовото Paradise, докато 19 огромни светулки озаряваха стадиона.

Скоро настъпи зима, поднесена с избухването на хиляди „снежни” конфети, докато бандата изпълняваше баладичното 42 и невероятното God Put A Smile Upon Your Face.

Зимата замира бавно, но след нея избухва надеждата на пролетта - по време на уникалното Clocks, докато целият стадион се превръща във феерия от светлини. По време на Charlie Brown на терена нахлуха 120 засмени деца, а малко след това на сцената се присъедини и Риана, с която бандата заби така популярното вече Princess Of China.

Дойде време на лятото с прекрасното Strawberry Swing, в чието изпълнение се включи и Британският параоркестър, съставен от 17 изпълнители с увреждания.

Риана изпълни един от хитовете на последните години We Found Love, след което последва и легендарното вече Viva La Vida, тази песен – празник на живота, в която се включи с пълна сила и публиката и с която първата част на изпълнението завърши подобаващо.

Малко по-късно музикалното шоу продължи, като на сцената освен британската банда излязоха Риана и Jay Z, който е близък приятел с членовете на бандата, за изпълнението на хита Run This Town.

Американският рапър се включи и с импровизирана рап версия на Paradise.

Церемонията завърши, както се очакваше, по грандиозен начин. Крис Мартин подкани всички присъстващи да отбележат за последен път, на предела на силите си, последните мигове от Олимпийското лято на Лондон, в което повечето жители на английската столица малко или много са имали пръст.

За финал бяха оставени песните The Scientist и Every Teardrop Is A Waterfall.

На фона на първата бяха излъчени някои от най-докосващите моменти от Параолимпийските игри, доказващи, че човешката воля няма предел, а втората беше брилянтен край на шоуто, наситена с емоция и ярки, топли цветове, в които се озари целият стадион, докато стотици танцьори изпълняваха сложната си, но шеметна хореография под фонтани от искряща вода. Всичко приключи с невиждани фойерверки, озаряващи цял Лондон в продължение на няколко минути.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase