София бе блокирана от спонтанния протест на полицаите. Снимка: Булфото

Аз съм "За" протестите, когато исканията са важни. И без това ни се присмиват постоянно, че сме най-бедните в Европа, но и най-покорните. Питайте гърците какво мислят за нас и ще ви стане неудобно, че въобще водите този разговор.

Но това, което направиха полицаите снощи е незаконно, нагло и незачитащо всякакви права, които уж са призвани да спазват и налагат.

Още по темата

Всичко ескалира, след като униформените научиха от финансист №1 в държавата Владислав Горанов и от прекия им началник – МВР шефката Румяна Бъчварова, че в техен интерес ще бъдат орязани парите им при пенсиониране от 20 заплати до най-много 10, ще им намалят отпуските от 30 на 20 дни, служителите, които не са униформени полицаи, пък вече няма да получават 2% добавка за прослужено време към заплатата. Искат да махнат и други социални придобвки като безплатното пътуване в градския транспорт.

И се събраха "спонтанно" на протест, който се изроди. Много може да се спори дали е толкова спонтанно и неорганизирано. И как така спонтанно се блокира целия център на столицата, магистрала "Тракия" и най-важните проходи в страната?

Полицаите имат право да протестират за социалните си придобивки и трябва да протестират. Но си има законни начини, регламентирани.

Помислиха ли, че като блокират най-важните артерии на столицата и страната десетки хиляди загубиха време и пари? Ще ги възстановят ли полицаите от техните придобивки?

Помислиха ли, че затрудниха движението на линейки и застрашиха живота на болни хора, тъй като никой не бе предупреден, че центърът на София ще бъде затворен?

Помислиха ли, че в тази държава освен тях живеят и други хора с права?

Помислиха ли, че с демонстрацията на сила и неспазването на закона настройват обществото срещу тях?

Дали няма да поискат подкрепа от обществото за социалните си искания? А дали ще го получат?

Помислиха ли, че с действията си насърчават беззаконието, срещу което трябва да се борят?

Не, нямаше нищо такова. Просто една демонстрация за силата на пагона. Една прослойка, която се слави с най-много привилегии като професия в бедната ни държавица.

Искат подкрепа от обществото, но не беше далеч времето, когато пак на протести те биеха, ако се затвори някоя улица. Нали си спомняте окървавените глави и как ни убеждаваха, че е това е кетчуп. Защо тогава палките влизаха в действие срещу хора, които също мирно вървяха по булевардите да изкажат мнението си за управляващите? При това протестите бяха ясни, регламентирани и разрешени от общината. И всички столичани бяха наясно къде и какво ще бъде затворено.

Трябваше ли да има палки снощи срещу вас? Все тая, има една друга палка - обществената, която ще е разединена и няма да застане плътно зад вас. Заради наглостта да се поставяте над всички.

А протестите ви? Ами политиците отново ще ви използват за целите си. Едни ще леят помия срещу социалната политика на правителството, други ще използват момента да припомнят, че съществуват, може да се стигне до лесната смяна на вътрешния министър Румяна Бъчварова, която не може да се похвали с някакви особени успехи.

Полицаите протестират и за децата си, които искат да живеят днес. И ние имаме деца, и ние искаме нашите деца да растат тук. Но вчера вие станахте поредните, които показаха, че за някои в тази държава няма закони. Включително и заради такива като вас Терминал 2 продължава да е особено актуален и широко отворен.

Лъснахте дупето на една слаба държава, в която пагонът не зачита закона!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase