Снимка: Булфото

Напрежението в редиците на МВР ескалира.

Стотици полицаи се събраха пред сградата на Финансовото министерство и се отправиха към Народното събрание, а по-късно блокираха ул. "Раковски" и бул. "Васил Левски" до Софийския университет "Св. Климент Охридски"..

Служителите на МВР отказват да си тръгнат към момента и не казват и до кога ще продължат действията им.

Събралото се множество е от около 300 души. Преди минути те се съгласиха да пропуснат през кръстовището на бул. "Васил Левски" и "Цар Освободител" един тролей, в който е пътуват възрастни болни хора.

Служителите на МВР са категорични, че протестът им е напълно спонтанен и е започнал от 10-20 души, към които постепенно са се присъединили още.

Протестиращите не са облечени с униформи, тъй като днес не са били на работа. 

Още по темата

Те искат да покажат, че не са съгласни с реформата, която им готви правителството. Противопоставят се на текстовете, че заплатите, които получават при пенсионирането си, които в момента са 20, ще бъдат намалени на 10 от догодина, както и на премахването на класа "прослужено време".

Главният секретар на вътрешното ведомство Георги Костов обясни на колегите си, че утре в 8:30 имат среща с премиера Бойко Борисов, за да изложат своите аргументи. Очевидно, че срещите днес с финансовия министър Владислав Горанов и вътрешния министър Румяна Бъчварова, не помогнаха.

Обяснението на финансовия министър защо поправката, срещу която негодуват синдикатите, се въвежда е, че било време на избори и че нямало как такива промени, които се използвали за политическа пропаганда, да бъдат прокарани.

Вътрешният министър Румяна Бъчварова обясни, че реформа няма как да се прави без пари и понеже МВР няма пари, по-добре да се направи непопулярна реформа, отколкото да не се прави нищо.

Протестите, които обявиха полицаите бяха за утре, 4 ноември. Ето защо те казват, че днешният им протест е спонтанен. Заканиха се да протестират в следващите дни пред Народното събрание и в неделя, 8 ноември, когато е професионалният им празник.

Единственото им условие, за да спрат протестите, е да отпаднат текстовете, които Финансовото министерство е предложило.

Промените предвиждат при пенсиониране служителите да получават 10 заплати, вместо 20, както досега. Освен това, годишният им отпуск ще бъде намален от 30 на 20 дни. Идеята е да се премахне и класът за прослужено време.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase