Снимка: БТА

Този протест е организиран от вносителя на законопроекта, от Горанов. Инициаторът е той! - това казаха протестиращи униформени, които от няколко часа са блокирали възлови пътни участъци на столицата.

"Ние искаме обществото да е сигурно, да се грижим за обществото. Не спекулирайте със заплатите. Ние сме полицаи. Липсва отношение и сигурност в сферата на сигурността", добавиха те.

"Чашата на доверието преля. Доверие имаме вече само на себе си. Затова ще останем докато е необходимо", заканиха се служителите на МВР.

Полицаите разказаха, че от 5 години имат да получават дрехи, работят със свои консумативи, а на места едва двама служители на пожарната трябва да се борят с пожарите.

Според тях обществото трябя да ги подкрепи. Но все пак добавиха, че не чакат подкрепа от никого. "Но след време няма да има кой да ви защитава", добавиха полицаите. 

Още по темата

"Събрахме се много хора. Ние сме винаги единни. Не за първи път протестираме. На предела сме. Нямаме неприязън към никого, имаме само реална преценка", добавиха служителите.

В същото време полицаи излязоха на протест и в Пловдив, Пазарджик, Перник, Бургас и други градове.

В Бургас униформените заявиха, че ако готвените промени в закона за МВР се случат, то те ще напуснат.

Единият от служителите коментира, че работи в системата от 23 години и добави "че се спекулира с тези 20 заплати".

"Махнаха ни компенсациите. Имаме семейства и деца. Как се гледат с 500 лева? Целят дестабилизация на държавата. Националната сигурност сега е на кантар", добави той.

Протестиращите допълниха, че от 2011 година не са получавали униформени облекла и необходимото оборудване.

"Всичко се купува от нас. Шофираме с летни гуми и през зимата, и през лятото. Да видят колите на автопарка. Ние мрем с тези коли. На колегата, който се обърна с автомобила миналата година, още не са му дали един лев. А веднага на другия ден дойдоха в болницата. Питам министър Румяна Бъчварова дали са махнали привилегията за безплатно погребение, когато ни убият. Искаме уважение от обществото. Ако приемат тези закони, няма да има полиция", категоричен бе полицаят.

В Пловдив вече са се събрали над 1000 души. Протестиращите бяха посрещнати с аплодисменти. Трафикът се парализира за около половин час. В протеста участват полицаи от всички служби на МВР в града, като сред тях има и началници на дирекции и отдели.

Една голяма част стои мълчаливо пред сградата областната дирекция на полицията.

Припомняме ви, че протестът протича мирно и тихо.

Към този момент вече е отворено движението по бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" при "Орлов мост", съобщиха от пресцентъра на Столична община.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase