Снимка: Булфото

С цялото ми уважение към колегите и правото им да изрази своето мнение, искам да им кажа, че наистина работим и обсъждаме най-добрия вариант за тази ситуация.

По този начин министър Румяна Бъчварова коментира в ефира на bTV вълната на полицейско недоволство след премахването на обезщетението при пенсиониране.

Тя обясни, че именно за този най-болезнен аспект от реформите има предложение да важи само за влизащите в момента в сектор "Сигурност".

Още по темата

"Моето лично предложение е да се въведат правила, които да важат оттук занапред, за да не накърняваме правата на нашите служители – въпреки че това ще утежни бюджета на МВР в момента", каза Бъчварова.

"Няма да има намаляване на работните заплати, а социалният пакет ще се запази", подчерта още тя.

"Всички, които се вълнуват, ги разбирам чудесно – призовавам ги към известно търпение, за да можем да стигнем до най-доброто решение", допълни силовият министър. 

По думите й има възможност "в много по-широк политически формат" да се обсъдят социалните промени в сектор "Сигурност", които са залегнали в проектобюджета за 2016 г.

"Оставката е най-последната възможност, която е най-лесна. По-трудно е сега да намерим най-доброто решение", категорична беше Бъчварова.

"Предложението, което предизвика тяхната реакция, беше внесено без обсъждане и нямаше процедура, по която да се изрази различна позиция. Моите отговорности като министър са да балансирам между интересите на служителите, тези на институцията и разбира се финансовата стабилност", коментира министърът на вътрешните работи и пред Нова тв. 

"Ако не се стигне до решение, ще трябва да го преосмислим. Затова са необходими и преговори. Има възможност да отложим решението и то да бъде валидно само за хората, които оттук нататък ще постъпват на работа в МВР. Но това няма да реши проблемите в момента", коментира Румяна Бъчварова.

Междувременно след близо пет часа протестът на служителите на МВР в столицата приключи. Униформените се разотидоха малко след 20:30 часа. Движението при кръстовището на бул. "Васил Левски" и бул. "Цар Освободител" е пуснато. 

Във Варна обаче полицаите продължиха своя протест до по-късно. Всички подстъпи в посока Бургас бяха блокирани, пише "Фокус".

На пътното платно в началото на Аспаруховия мост в посока Бургас беше паркирана хоризонтално полицейска кола. На въпрос каква е причината за спряното движение, служителите отговаряха, че трябва да се търси информация от пресцентъра на МВР.

На въпрос защо протестират, те заявиха, че са на работа. Към момента движението се осъществява нормално, като колите на градския транспорт и автомобилите се изтеглят.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase