Месец остава до очакваната ротация в управлението. С наближаването на това събитие все повече се говори и за промените, които ще направят в кабинета. Кирил Петков заяви, че иска акад. Николай Денков да стане външен министър след ротацията. Според Бойко Борисов това може да доведе до провал на сглобката. Какво ще е решението?

Политологът проф. Румяна Коларова е на мнение, че напрежение не поражда толкова въпросът дали постът на външен министър ще остане за Мария Габриел, колкото искането акад. Денков да стане външен министър.

"Професионалният опит на акад. Денков не дава основание да бъде препоръчан за външен министър. Като министър-председател той има външни контакти, но те не се характеризират с висш пилотаж в дипломацията. Комуникацията с европейските партньори е нещо абсолютно различно от външната политика", коментира тя в студиото на "България сутрин".

Още по темата
Според проф. Коларова да се взриви сглобката означава да се тръгне към ревизия на нещо, което вече е договорено.

Външната политика не са само отношенията с Брюксел, а с всички държави, с които страната ни има дипломатически отношения, подчерта в ефира на Bulgaria ON AIR политологът Георги Киряков.

"Едното, ако акад. Денков е външен министър, няма да е адекватно. Другото, също няма, защото няма такава разписана външна политика", посочи той.

По думите на проф. Коларова перспективата пред акад. Денков трябва отсега да е ясна - вицепремиер и министър на образованието.

"Като външен министър трябва да се мисли човек, който се чувства у дома си във външното министерство. Ротацията е за следващите девет месеца. От тази гледна точка има резон или да е Мария Габриел, която да продължи своя мандат, или да бъде някой, който вече е бил външен министър. Най-важно е да имаш силни аргументи", анализира тя.

Киряков се съгласи, че не е добра политика да се сменят хора през девет месеца, без да е ясно каква външна политика ще се води.

Политолозите коментираха и осмия пореден опит за избор на председател на СОС.

"Има нереалистични представи вътре в коалицията, която спечели изборите в София, как ще изглежда управлението", заяви Киряков.

"Ако има перспектива да има следващи избори, "Продължаваме промяната - Демократична България" трябва да са наясно, че няма да постигнат резултата на последните избори. "Спаси София" не биха могли да говорят от силни позиции и да получат тези 8 избираеми места, които имат в момента", смята проф. Коларова.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase