Снимка: БГНЕС

Столичният общински съвет ще заседава за осми пореден път в опит да избере свой председател.

Многократно общинските съветници не успяват да стигнат до необходимите 31 гласа, за да бъде избран шеф на местния парламент, припомня БГНЕС.

На заседанието на 25 януари кметът Васил Терзиев заяви, че или ще има сглобка, или червена сватба. Трябва да намерим решение, за да пробием дебелия лед, добави той. По думите му от провалите дотук ясно се вижда, че договорки няма.

ПП-ДБ-СС предложиха тогава ротационно председателство на СОС за по 4 месеца, подписване на документ за реформи, за най-належащите промени на наредби, за одитите на общинските дружества и пропорционално разпределение на председателските места в комисиите.

Борис Бонев се съгласи, че предложението им може да се нарече коалиционно споразумение, като уточни, че то е доста обширен документ с много повече детайли.

БСП обаче обяви, че няма да е нито буфер, нито смокинов лист между вътрешнокоалиционни взаимоотношения между сглобката на национално ниво. Те казаха, че ще участват само в разговори, които са смислени за София и че ротационен председател за тях не е добър вариант.

И така на 25 януари кандидатът на "Продължаваме промяната – Демократична България (Спаси София) Цветомир Петров получи 26 гласа, а кандидатът на БСП Диана Тонова – 9 и отново не беше избран председател.
Кметът на Столична община Васил Терзиев заяви, че ако няма Общински съвет, бюджетът няма да мине. „Така че рекордният бюджет ще почака малко и ще трябва да работим с този от 2023, като там има една малка подробност, че средствата не биха били 2,5 млрд., колкото са били миналата година, тъй като немалка част от тях са по европейски програми, каквито няма да има тази година“, категоричен е Терзиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase