Снимка: БГНЕС
fallback

Ние сме готови във всеки един момент, когато се наложи, да изпълним извънредни полети и да помогнем на всеки един, който иска да се прибере обратно в България. Това заяви пред журналисти министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков по повод на ситуацията в Близкия Изток и прибирането на български граждани от Държавата Израел.

"Процесите по извършване на полета са в комуникация и синхрон с Министерството на външните работи, защото има строго определени правила, включително от Европейската комисия", обясни министърът, цитиран от БТА.

"Към момента няма обявена евакуация на европейски граждани от Израел. Затова ние помагаме на хората, които са отишли там краткосрочно и нямат възможност да се приберат поради това, че някои от авиокомпаниите не изпълняват полетите си. Гражданите, които имат постоянно пребиваване в Израел, си остават там, защото няма такава ситуация на евакуация на всички граждани", каза още той.

До този момент бяха извършени два полета до Тел Авив с правителствения самолет "Еърбъс" и един евакуационен полет със самолет на частна компания.

Министър Гвоздейков коментира темата по време на инспекция на новоизградения участък от Драгоман до Калотина на автомагистрала "Европа".

Създаваме условия за по-бърз и безопасен транспорт, заяви още той.

"В момента сбъднахме една мечта на много българи. Навремето, когато всички се връщахме обратно в България от пътуване с автомобил в Европа, минавайки границата със Сърбия, тук ни се виждаше като черна дупка. Включително и на мен. Не бях идвал в тази част на България от четири години и видяното днес ме изненада. Тази черна дупка вече я няма. Имаме много добра свързаност, за която всички мечтаем. Можем да кажем смело, че Азия е почти свързана с Европа, защото остава един много малък участък в лота Сливница-София, който ще бъде завършен в края на 2024 г. Там напредъкът също е голям", посочи министърът.

В проверката взеха участие още министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков и председателят на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" инж. Ясен Йорданов.

Новоизграденият участък е с дължина 14,5 километра.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

9

Противоречите си

преди 6 месеца

По-рано днес, казахте, че се евакуират и български евреи от рискови територии? Те са си дезертьори.

8

хм

преди 6 месеца

Много е опасен, рискован още един полет до Израел. Направо дърпате дявола за опашката! Този Еърбъс с големия си корпус е отлична мишена дори за съвсем стари, просто устроени ракети. Да не говорим за новите модерни.Я си представете, самолетът пълен догоре с гориво (нали чак до България ще лети?). И отгоре на всичко пълен с хора, спасяващи се от конфликта. Какво ще стане с този самолет и хората в него, ако само една малка ракета се взриви в корпуса му? Хилядите литри гориво?

7

Анонимен

преди 6 месеца

По новините по БНТ, като даваха завърналите се от Израел, на заден план се видя изключително добре един младеж с типичните дълги плитки пред ушите и типичната шапка на ортодоксален евреин. Той по каква причина е заел място в спешното извозване?

fallback