Снимка: Pixabay

Отдавна направихме извода, че България се прощава с целта си да влезе в еврозоната през 2025 г.
Това каза пред БНР Любомир Дацов, член на Фискалния съвет и бивш заместник-министър на финансите.

"Инфлацията у нас е почти два пъти по-висока от изискуемия критерий. ... В случая с България инфлацията започва да изглежда като по-малкия проблем и по-реалистично за постигане, отколкото възможността да не изпълним критерия за дефицит през тази година. Да обясня - когато беше правен бюджетът за 2024 г, той беше направен с предвиждане за доста по-висок БВП, който се оказа с близо 9-10% по-нисък от това, което беше предвидено. А данъците обикновено се изчисляват като процент от БВП и там връзката е 1:1. Ако имаме предвид, че за тази година БВП ще е по-малък с около 9 млрд. лева, това означава, че в бюджета няма да постъпят около 3 млрд. лева. Ако не намалим разходите в бюджета с 3 млрд. лв., при равни други условия, ще имаме дефицит с минимум 3 млрд. лева повече. ... Това добавя над 1% дефицит към този, който съществува, което означава, че ще излезем много, много над критериите за фискална устойчивост".

Той прогнозира, че правителството ще пожертва част от капиталовите разходи, за да не влезе в процедура за свръхдефицит.

В България инфлацията спада, както спада в целия Европейски съюз, каза още той и обясни, че това е причината очакваното повишение на пенсиите от 1 юли да бъде не с 11%, а с 10%.

Любомир Дацов изказа несъгласие с препоръката на МВФ за въвеждане на прогресивен данък: "Ние сме я играли и едната, и другата игра. В момента имаме модерна и добре работеща данъчна система, друг е въпросът, че има какво още да се желае в администрирането на данъците. Администрирането ще е доста по-скъпо от това, което имаме сега като система. Не е нужно да си променяме системата, можем да направим подобрение в администрирането ѝ".


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase