Снимка: Димитър Кьосемарлиев
fallback

Владислав Горанов заяви, че именно той е констатирал проблеми в Комисията по хазарта. Осъзнах, че системата е запушена и обрасла и се стигна до момента, в който Националната агенция по приходите започна да регулира този бизнес. Това каза бившият финансов министър от ГЕРБ Владислав Горанов пред BTV в коментар на включването му в списъка на САЩ по закона "Магнитски".

В публикувания от САЩ доклад преди няколко дни се казва, че "като министър на финансите Горанов е участвал в корупционна схема, в резултат на която български длъжностни лица са получили десетки милиони евро в замяна на благоприятно законодателство, облагодетелстващо кръгове в хазартния бизнес“.

Oще по темата

 Оценката на американското правителство е притеснителна и е разочароващо, не защото е такава, а защото аз действително уважавам американския начин на живот и винаги съм работил през годините, когато съм бил в изпълнителната власт, за нашите добри отношения и стратегическо партньорство, добави Горанов.

Той подчерта, че няма как да се гордее от това, "че една комисия, която е под шапката на финансовото министерство, но е междуведомствена комисия с представители на Министерство на правосъдието, ДАНС и др. е допускала грешно прилагане на закони за не кратко време" /Комисията по хазарта - бел. ред./. Този период не включва само моето министерстване и аз бях този, който констатира проблема и започна решаването му със закриването на комисията и прехвърлянето й към НАП", отбеляза той.

Горанов заяви, че няма съпричастност към действията на Комисията по хазарта. Смята още, че казусът с комисията е провал на финансовото министерство, поема своята вина, но смята, че проблемът е отпреди той да поеме ведомството.

Основният упрек, че съм изменял законодателството, е фактологически неверен. Нашите партньори са подведени, аз така смятам, обясни още бившият финансов министър.

За мен темата с провала в хазарта е болезнена тема. Смятам, че Комисията по хазарта не е прочела правилно закона и е подведена от организатори на хазартни игри, каза още Горанов.

Горанов посочи, че познава Делян Пеевски от периода на тройната коалиция. "В двата мандата, в които съм бил министър фискалното изпълнение даваше възможност да се предоставят инвестиционни разходи на общините, и тогава се чуваха много гласове, че от финансовото министерство сме давали пари на общини, които не са били на ГЕРБ. Убеждението, моето и на Борисов, беше че във всяка една българска община живеят български граждани, и те имат право на достъп до ресурс", подчерта той.

Той отбеляза, че в момента това, което е дефект, е, че няма процесуален способ Васил Божков да бъде разпитан. "Разпитван съм 10 пъти, първият път през 2019 г., после 2020 г, после 2021г.", посочи той.

"Нека нашите служби да продължат да работят за търсене на обективната истина", каза още Горанов.

По думите му санкционирането му по закона „Магнитски“ е репутационна щета за ГЕРБ и добави, че не е на ръководни позиции в партията от две години насам, но е неин член.

 

 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

171

Анонимен

преди 1 година

А какс е мяткаше, че истинските мъже трябвало да имат 40-50 хиляди спестени, ей така ... ем да е, трябва, ама ззарад таквз ккат тебе, няма ...

170

toti

преди 1 година

Най вероятно си този който предупреди Божков да прибере парите с чували и да излети за Дубай,а шишо е магарето де ви носи закуските...??

169

Анонимен

преди 1 година

Цялото герб са все ей такива като тоя "невинни". Горанов, то апартаменти ли не бяха , 700 млн ли не бяха , коли издирвани ли не бяха - чист като сълза . Също така е виждал Бойко и Делян само по телевизията :)

fallback