Снимка: БГНЕС

Още в понеделник прокуратурата ще изиска от Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП), Главна дирекция „Национална полиция“ (ГДНП), Държавна агенция „Национална сигурност” (ДАНС), Националната агенция по приходите (НАП), Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), Агенцията по вписвания и други държавни органи да предоставят наличната при тях информация по отношение на лицата, включени в списъка “Магнитски”.

Това се казва в коментар на Сийка Милева, говорител на главния прокурор, публикуван на фейсбук страницата на държавното обвинение.

Вчера САЩ санкционира още българи по списъка "Магнитски".  В списъка са Александър Христов Николов, бившите министри Владислав Горанов и Румен Овчаров, бившият изпълнителен директор на АЕЦ „Козлодуй” Иван Киров Генов и председателят на Национално движение "Русофили” Николай Малинов.

Още по темата

В коментара от прокуратурата се потвърждава за хакерската атака срещу интернет страницата на държавното обвинение.

„Малко преди 13:00 часа към сайта на прокуратурата са регистрирани опити за едновременно влизане, многокротно надвишаващ установения лимит. Прокуратурата незабавно ще се самосезира и ще възложи извършването на проверка на ДАНС и ГДБОП. Очакваме службите за сигурност да си свършат работата и след приключване на проверките да докладват материалите в прокуратурата за преценка има ли достатъчно данни за образуване на досъдебно производство“, посочва говорителката на главния прокурор.

„Прави впечатление, че хакерската атака идва по-малко от 24 часа след обявяването на новите санкции по глобалния закон “Магнитски”, свързани и със зловредното руско влияние. Знаете добре, че по отношение на две от санкционираните лица има внесени обвинителни актове. Румен Овчаров е подсъдим, има присъда на две инстанции. По отношение на Николай Малинов е внесен обвинителен акт в Софийски градски съд за шпионаж в полза на Русия. В Националната следствена служба се води разследване за корупция, в което се събират доказателства за съпричастност и на други две санкционирани лица“, припомня Милева.

„В този смисъл прокуратурата вижда в налагането на санкциите и подкрепа от нашите евроатлантически партньори в усилията ни да се противопоставяме на зловредното руско влияние срещу Република България и региона“, посочва тя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase