Снимка: БГНЕС

Декларацията на ПП не събра нужната подкрепа в парламента. Това означава по заявките на политиците от партията, че те ще върнат неизпълнен мандата за съставяне на правителство на президента Румен Радев в началото на следващата седмица.

Още по темата
Декларацията беше подкрепена само от депутатите от ПП и ДБ. От ГЕРБ и „Възраждане“ бяха против, а БСП, ДПС, "Български възход" гласуваха с "Въздържал се".

Дебат по декларацията нямаше, като  нито един депутат не взе думата с изключение на номинирания за премиер от ПП Николай Денков, който представи проекта на Решение за определяне на приоритетните национални цели и задачи пред 48-ото Народно събрание и мерките, необходими за тяхното постигане.

Нека да видим първо кой е готов да подкрепи тази декларация, която дефинира националните цели за следващите години, преди да я надграждаме с още цели, призова той при представянето на декларацията, а след като тя не беше приета той коментира, че явно не всички са готови да работят за националните приоритети.

"Не е работа на втората политическа сила да управлява. Втората политическа сила трябва да е силна, конструктивна опозиция по целия свят и това го обявихме още в нощта на изборите", коментира съпредседателят на ПП Асен Василев.

"В момента неспособността на ГЕРБ да сформират кабинет и да предложат управленска визия доведе до това ние да предлагаме кабинет и управленска визия. Това което чухме от вас е – "Не ни интересува визията, интересува ни да седнат главатарите и да се разберат за постовете", защото това е начинът, по който вие правите политика", обвини той.

"Осигуряването на парламентарно мнозинство при фрагментиран парламент винаги е предизвикателство. Първата сила не успя да реализира своя мандат и заради това избрахме друг подход. Предложихме национални цели, които да надхвърлят живота на това Народно събрание, но към и конкуренти дейности, които да изпълним", посочи Денков при представянето на декларацията.

"Причините да да подходи по този начин са две - първата е, че след приемането на страната в ЕС развитието ни е устойчиво, но в същото време потенциалът е много по-голям като погледнем Хърватия, която достига средните нива на ЕС със скорост два пъти по- висока от тази на България Причините се коренят в натрупани проблеми, забавени реформи и грешния модел на икономика, базиращата се на евтина работна ръка", каза той.

"Втората е свързана с това, че управлението не може да е самоцел, а за да е успешно трябва МС и НС да действат в синхрон, за да решават реалните проблеми, които вълнуват хората и бизнеса. Заради това поканихме политическите сили на среща и искам да благодаря на ДБ, БСП и „Български възход", който участват в дискусиите", каза Денков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase