Снимка: БГНЕС

Служебният кабинет осигурява 295 млн. лева за изплащане на "украинската помощ" към земеделски стопани. Помощта обаче се бави.

"Ще дойде благодарение на усилията на това правителство, защото ако беше останало старото правителство, въобще нямаше да има тези пари. Тези пари ги нямаше в бюджета. Просто по едно време министърът на земеделието Кирил Вътев се чудеше по какъв начин да прибере земеделците от улиците. Беше готов на абсолютно всичко и тези средства не бяха договорени с тогавашния финансов министър Асен Василев, така че земеделските производители нямаше да си получат тези пари", заяви адвокатът по земеделско право Пламен Абровски в студиото на "Денят ON AIR".

По негови думи забавянето в момента на изплащането на "украинската помощ" се дължи на факта, че сегашният земеделски министър Георги Тахов е намерил парите за нея от други министерства и е необходимо време, за да се подсигурят парите в наличност и да се платят.

"Вътев, когато отиде в Комисията по земеделие и народните представители го питаха дали има пари, той отговори, че има пари и започна да говори за едни параграфи. В крайна сметка се оказа, че тези параграфи най-вероятно не са му били подадени", отбеляза Абровски пред Bulgaria ON AIR.

Според него причината Кирил Вътев да остане в служебното правителство след смяната на редовното такова е била приемственост от страна на Главчев, но въпреки това подчерта, че неговото оставане е било шок.

Вчера в последния ден на парламента депутатите удължиха срока, в който ДДС за хляба и брашното ще е 0%. Наложи се мярката да влезе в сила след серия от процедурни хватки. Абровски посочи, че нито един политик не иска да бъде сочен като този, който е върнал ДДС-то за хляба.

"Никой политик няма да си позволи да премахне 0% ДДС върху цената на хляба, защото хлябът е изключително социален елемент. Дали е полезна или не нулевата ставка, това могат да го кажат само и единствено анализатори в Министерството на икономиката", коментира гостът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase