Снимка: БГНЕС
fallback

Правителството прави всичко възможно цените за електроенергия, газ и парно да бъдат поносими, заяви премиерът Гълъб Донев в предаването „Още от деня“ по БНТ.

"Народното събрание, ако иска да постъпва коректно към българските избиратели, не трябва да предлага такива мерки и политики, зад които не стои редовно правителство", отбеляза още служебният премиер. Той коментира решението на депутатите на първо четене да се удължи действието на бюджета за 2022 г.

"Мислим за размера на минималната работна заплата, предприели сме определени действия. Мислим и за това по какъв начин да запазим покупателната способност на българските граждани. Инфлацията за октомври месец намаля исторически с 1,1% от предходен месец", посочи премиерът.

"Гражданите могат да са спокойни, че всички цени за електроенергия, газ и парно са под контрола на съответния регулатор и правителството прави всичко възможно тези цени да бъдат поносими за българския бизнес и за българските граждани", подчерта Гълъб Донев.

Oще по темата
Той изрази предположение, че и цените на някои хранителни стоки ще започнат да спадат.

"Служебното правителство подкрепи Централната избирателна комисия (ЦИК) в България да се проведат едни честни избори и това го декларираха както вътрешните наблюдатели, така и международните. Те казаха, че нямат никакви забележки към провеждането на изборите с машини. Решението на парламента за промяна в Изборния кодекс и въвеждане на смесено гласуване не бих казал, че може по някакъв начин да даде тласък на избирателната активност", коментира той за дебата около промените в Изборния кодекс. Кодът на мишините се държи от ЦИК, заяви Гълъб Донев за съмненията за манипулиране на резултатите от изборите.

"Гарантирам, че това не може да бъде направено и не е правено вмешателство в изборите от 2 октомври", посочи той.

Гълъб Донев заяви още, че служебното правителство е овладяло мигрантския натиск за по-малко от месец. „Служебното правителство, вътрешният министър, "Гранична полиция" се справят успешно с това. България беше подложена на засилен мигрантски натиск, такъв, какъвто не е отчитан никога – 2015 г. беше най-големият натиск, когато за година имахме 90 000 незаконно опитващи се да преминат границата мигранти, а до 1 ноември тази година бяха 140 000 мигранти“, обясни премиерът.

"Трагедия е, че има жертви от страна на служителите на полицията, но това, което прави политическото и професионалното ръководство на МВР, е да направи реорганизация на охраната на границата по начин, който да гарантира недопускането на мигранти на територията на България", добави служебният премиер.

Донев отново увери, че България отдавна е изпълнила всички технически изисквания на шенгенското законодателство, за да бъде член на свободната Шенгенска зона.

Ако България не продължи до края на 2024 г. схемата, която позволява на "Лукойл" да изнася преработени нефтопродукти, рафинерията трябва да затвори, предупреди Донев. До края на седмицата се очаква отговорът на Европейската комисия. Ако рафинерията затвори, ще бъдат засегнати 10 000-12 000 души.

Това, което служебното правителство направи вследствие на преговорите с "Лукойл" за миналата година компанията е внесла 3,5 млн. лв. данъци в бюджета. За тази година се очаква да бъдат внесени 100 млн. лв., а за следващата година се очаква да са 600-700 млн. лв., обясни премиерът. Той отбеляза и, че "Лукойл" премества икономическия си център на дейност от Швейцария и Нидерлания в България - нещо, което не се е случвало никога и нито едно правителство не е успяло да договори това. Служебното правителство обаче го договори, уточни Донев.

Премиерът каза още, че правителството ще намери средства да се разплати с изрядните пътностроителните фирми след решението на Конституционния съд. Ще се справим и с този проблем, каза Донев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

28

Fena

преди 1 година

Комунизмът си отивал.... Да, ама не! Цените на газ, ток и парно имат различна себестойност, другарю Донев! С прости думи - различна цена се дава на входа, за да се получи 1 киловат енергия. Ако изравните изхода и кажете, че този киловат струва едно и също - незаивисмо дали е от ток, газ или парно, значи ПЛЮETE на пазарните отношения. От парното киловата струва 100 лева, а от ток - 20 лева. Как ще ги изравните?

27

бургазлия

преди 1 година

Лукойл може и да не бъде затваряна, ако работи с петрол от други държави. Възможно е, но не им изнася на братушките. Съвсем отделен е въпросът, защо години наред не внасяха данъци и си правиха каквото поискат. Сега щели вече да внаят.. Всяка една данъчна администрация по света, ще им наложи глоби със задна дата. Изключам банановите държави като нашата.

26

Анонимен

преди 1 година

Какво означава поносими? Махнете картелите и ще паднат на половина. Горивата са на 3лв при положение, че петрола се срина на Брент е 84 долара, Уралския който ние ползваме е 58 долара. Преди като от 92 стигна 140 долара качихте цената на 3лв от 1.86лв. Сега при 58 долара е 2.90лв. АЙДЕ ОБЯСНЕТЕ КЪДЕ Е СЕГА РЕГУЛАТОРА? Газта същата история. Беше 350 евро/мегават, сега е 130 евро/мегават. Цените паднаха с 60% преди МЕСЕЦИ, а крайния потребител яде дедовия! КЕВР и мин. на енергетиката спят ли?

fallback