Снимка: БГНЕС

"Няма да бъдете на студено и тъмно тази зима". Това обеща служебният премиер Гълъб Донев на българските граждани от парламентарната трибуна.

Още по темата

По думите му, в момента се работи по това да има прозрачни процедури, които да могат да се проследят. Той нарече "безпочвени" и "популизъм" обвиненията към правителството и уточни, че главната задача на този парламент е да излъчи правителство.

Това, което служебното правителство направи и ще продължи, докато не се излъчи редовен кабинет, е да се гарантира сигурността на хората, увери Гълъб Донев.

Служебният премиер защити правителството като заяви, че е удобно то да бъде атакувано в момент, когато прави всичко възможно, за да минимизира щетите, в които завари страната на 2 август тази година.

Той подчерта, че правителството ще продължи да гарантира спокойствието и сигурността на българските граждани, шще гарантира отопление и осветление.

"Не мога да си позволя да слушам упреци към служебното правителство, защото реши всички проблеми, които завари държавата. Служебното правителство решава единствено създадените проблеми и проблемите на българските граждани, за да могат да живеят спокойно", допълни още Гълъб Донев.

Днес  народните представители обсъждат удължаването на държавния бюджет, Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване и Закона за бюджета на здравната каса за т.г.

В изказването си Гълъб Донев подчерта още заварените галопиращи цени заради сделки, които "нямаше как да бъдат проследени как са сключени и гарантираха нарастване цените на природния газ".  "Продължихме политиката за компенсиране на небитови потребители на електроенергия и българските граждани с ниски доходи да бъдат енергийно подпомогнати, добави той. И съобщи, че утре предстои да бъде приета нова програма, с която да се гарантира на хората, че ще бъдат подпомогнати, за да се справят с отоплението и осветлението през зимните месеци. Разширен е и кръгът на хората, които имат право на енергийни помощи", каза той, цитиран от БТА.

"Правителството с усилията и мерките, които приложи, понижи инфлацията, работи за понижение на цените на горивата в България - и те спаднаха, то работи и по гарантиране увеличението на доходите, отчете служебният министър-председател. Кабинетът разреши заварени и създадени преди това кризи и проблеми", заяви още Донев и допълни, че не може да се обвинява правителството за неща, които не зависят от него в рамките на два или три месеца.

"Служебното правителство решава единствено и само създадените проблеми и тези на българските граждани за това да живеят спокойно и сигурно", заключи Гълъб Донев.

 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase