Снимка: БГНЕС

Провал на политиката е всяка една война, случваща се в 21 век. Това заяви евродепутатът Сергей Станишев във видеообръщение по време на международната конференция в София $Европа – Русия пред нови геополитически предизвикателства", цитиран от БТА.

По думите му, щом се е стигнало до война в Европа означава, че политиката не е успяла да разреши противоречията по мирен начин.

Още по темата
"Най-голяма отговорност за случващото се носи ръководството на Руската федерация, защото то започна тази агресия", смята Станишев. Според него е било естествено Европейският съюз да реагира и да наложи санкции. Той добави, че е първостепенна задача да спрат военните действия.

Много е важно да бъдат направени всички усилия, за да се предотврати ескалация на войната в Украйна, каза евродепутатът.

"Втората голяма задача е да се стигне до мир, който да бъде траен", допълни той. Станишев сподели, че България не използва достатъчно историческата си връзка с Русия, която може да помогне на страната ни да бъде „глас на мира“ и да търси политическо решение на войната. Президентът на Франция (Еманюел Макрон) и канцлерът на Германия (Олаф Шолц) играят такава роля, смята евродепутатът.  

На конференцията присъства и посланикът на Русия в България Елеонора Митрофанова. Международният форум ще продължи и утре.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase