Снимка: архив, БГНЕС

Руски източници и упълномощени служители грубо пропагандират насилственото осиновяване на украински деца от руски семейства, твърди базираният в САЩ мозъчен тръст Институт за изследване на войната (ИИВ).

Още по темата
Популярни руски военни блогъри на 9 ноември са започнали да публикуват документална поредица, която проследява какво се случва с няколко украински деца от Донбас, след като са осиновени от руски семейства.

В документалната поредица се твърди, че руски служители са евакуирали над 150 000 деца от Донбас само през 2020 г. Не е ясно как точно руските източници са изчислили техния брой . По оценки на украински служители става дума за между 6000 и 8000 деца, посочва ИИВ.

Освен това ръководителят на Чеченската република Рамзан Кадиров твърди, че работи заедно с комисарката по въпросите на децата на Руската федерация Мария Лвова-Белова по прехвърлянето в Чечения на "трудни тийнейджъри" от различни руски региони и от окупираните Донецка и Луганска област, където те ще участват в "превантивна работа" и "военно-патриотично образование", пише ИИВ. Лвова-Белова непрекъснато се застъпва за депортации и осиновявания на украински деца и самата тя е осиновила дете от Мариупол, посочва мозъчният тръст.

Програмите за насилствено осиновяване и депортация на деца под прикритието на схеми за ваканция и рехабилитация вероятно са в основата на огромна руска кампания за обезлюдяване, която би могла да е в нарушение на Конвенцията за предотвратяване и наказване на престъплението геноцид и представлява по-широкообхватен опит за етническо прочистване, твърди ИИВ.

(БТА)
 

Коментари Напиши коментар

31

Анонимен

преди 2 месеца

Никой, никого не е насилвал да се евакуира. Сигурно и хуманитарния конвой, дето се бе запътил към "окупаторите" бе отстрелян от хохлите за да ги спасят от отвличане. 36 човека официално екзекутирани в Херсон след идването на нацистите. "Ама така правят и руснаците, като завземат някое населено място"??!! "Световната демократична общност"отново с вързани очи и уста. Ако не бяха наглеците от СиЕнЕн и Скай нюз,дето нахлуха преди"стабилизиране на обстановкаата",тези щяха да бъдат"убити"от руснаците.

30

do 36

преди 2 месеца

Умнико, населението от 1944 до 1990 расте от 7 на 9 милиона, защото пиле не можеше да излезе зад граница. Амнезия ли имате или нас правите на луди. Междувременно Гърция с постоянен поток емигранти, гражданска война и военни преврати стана от 7 през 1944 над 12 милиона сега.

29

Анонимен

преди 2 месеца

До Анонименбрей Нато обезлюдил бг. ама какви сте мозъци ве....