Снимка: БГНЕС

Колеги, трябваше да изберете нещо друго, не икономическата политика. Така се обърна вицепремиерът Асен Василев към ГЕРБ в дебата по вота на недоверие, който тече в момента. Нарече мотивите нескопосани.

Напомни на предшественика си финансов министър от ГЕРБ Кирил Ананиев, който в началото на дебата изчете мотивите за исканото недоверие, че дефицитът ни е сред най-ниските в Европа

 При 55% ръст на цените на горивата и 3 пъти на тези на газа - и двете ги внасяме, няма как да не нарасне вносът. Но добрата новина е, че износът расте с 20% във всички стокови групи, и то ако махнем ефекта на инфлацията. Общо 27,5% е общият ръст към трети страни, посочи Василев. Расте износът, но не по опорката ви - износът на оръжие растял, а в абсолютно всички сфери на икономиката, обяви той и изреди данните по сектори

30 млрд. 462 млн. лева е дългът на България към момента и той е намален. Ако е "заробващ", както обявихте, г-н Ананниев, значи вие сте заробили държавата. Но той не е най-заробващ, а 3-ият най-нисък като дял от БВП - 25% при праг 60% по Маастрихтските критерии. Германия има над 100% дълг към БВП, и тя ли е заробена, попита финансовият министър.

Ниският ни дълг е в резултат на политиката, провеждана през последните години у нас, но това не трябва да е за сметка на обедняването на хората. Кражбите и  подържавето на ниски параметри доведоха до там да заварим милион и половина пенсионери под линията на бедност. Вече не са, обяви вицепремиерът.

Още по темата
Продъжавате да предлагате на българсикя народ философията "постна пица", ние предлагаме по-балансирана. Вашата икономическа философия е: да го духат беднит.  Международните инвеститори казват, че продължават да очакват умерено увеличаване на растежа, цитира той анализите при потвърждаването на кредитния рейтинг на България от последните дни. Поощряват се мерките за бедните и се прогнозира оставане на държавния ни дълг на много ниско ниво. Никой не е притеснен, обобщи Асен Василев.

Запазихме въглищната си индустрия и махнахме от Плана за възстановяване газовата централа, затова ни дават за пример държави като Германия, заяви още той.

Инвестициите по данни на БНБ са се качили 3 пъти и половина спрямо миналата година, спрете да лъжете хора, призова финансовият министър. Спрямо 2018-а пък са се качили малко над 15 пъти. посочи данните за всяка от годините на предишното управление и сегашните цифри.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase