Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Общ преглед
Това, което чухме, ме озадачи. Аз внимателно прочетох и вашите мотиви. Те са чудновати. Пример, ще цитирам: "Има рекорден износ, но с номинално изражение, което е резултат от изпуснатата, неконтролируема инфлация." Какво означава това? Имате икономисти при вас. Означава, че българските фирми са изнесли едни стоки и услуги на високи цени на външните пазари. Това може да бъде на базата на инфлация на външните пазари, но не и на базата на инфлацията в България. Това не може да бъде икономически аргумент. Този тип грешни икономически твърдения бяха правени през последните 6 месеца непрекъснато. Това заяви премиерът Кирил Петков от трибуната на Народното събрание. Днес депутатите обсъждат вота на недоверие.
Още по темата

"За растежа през първите три месеца, какъв икономически срив, когато говорим за 4% растеж. България имаше по-висок растеж от Германия за първите 3 месеца, която растеше с 3,7%, а ние с 4%, но това няма да го чуем от вас никога", заяви премиерът Кирил Петков.

"Дългът намалява до 30,5 млрд. лева. България е трета в ЕС по данни на Евростат с най-нисък дълг като процент от БВП след Естония и Люксембург. Не е вярно, че хазната е без пари. Фискалният резерв е 9,3 млрд. лева при изискване от 4 млрд. лева", подчерта Петков.

"Нека да ви дам малко факти, които бяха част от постиженията на това правителство", заяви премиерът и цитира:

- Увеличихме минималната заплата от 670 на 710 лева.

- Подкрепихме младите семейства с допълнително данъчно облекчение.

- За първи път в България имаме безплатни ясли и детски градини. 100 млн. бяха дадени за спортни лагери и продължихме програмата "Отново заедно".

- Минималната пенсия беше увеличена от 300 до 370 лева, а сега с актуализацията сме предложили да стигне до 467 лева. Това е безпрецедентно увеличение с 55% в рамките на една година, което никога не се е случвало в последните 12 години.

- Увеличихме бюджетна с 312 млн. лева и за образованието, което гарантира, че средната учителска заплата ще бъде 25% повече от средната заплата в страната.

- За лекарите - дойстоно възнаграждение, като лекарите ще получават 2000 лева заплата, а мед. сестрите 1500 лева.

- За хората с уврежадния осигурихме допълнителна подклепа от 282 млн. лева.

- Нулево ДДС за хляба, 25 стотинки по-евтини горива, освобождаване на акциза за тока и природния газ.

Той обясни, че цената на газа се е увеличила три пъти, но това не се споменава от опозицията като причина за инфлацията.

"Днешният вот на недоверие не е реално функция на постигнатите резултати в сферата на икономиката, а е реално базиран на други наши резултати. А именно - отвоюването на границата на Капитан Андреево от хора, "приватизирали" входната точка от Азия към Европа", каза още Петков.

Според него може би пък вотът е заради действията на правителство в сферата на съдебната реформа или заради реалната диверсификация от руски газ.

"Гръцката връзка, която вие не можахте да построите толкова години, сега ще бъде готова в началото на юли", обърна се към ГЕРБ министър-председателят.

Кирил Петков се обърна към всички депутати и особено към тези от "Има такъв народ".

"Вие сте тези, от които зависят 7 милиона българи в момента. Призовавам ви да се сетите отново за вашата клетва като депутати. В нея няма нито ББ, Ахмед Доган, СТ, нито госпожа Митрофанова."

Коментари Напиши коментар

143

Анонимен

преди 1 месец

а бе разбрахме какво мислите за нас,казахте го:"да сме го ду****** ли"

142

Дидо

преди 1 месец

За заплатите на "Чичо докторовците" не знам... Игрите там са големи... Но попитайте коя редова медицинска сестра в МБАЛ Шумен взема 1500 лева основна заплата - НИТО една!

141

Кико

преди 1 месец

Ще се радват да си тръгнете през ноща!