Общ преглед
Парламентът реши след близо 7 часа дебати, че дава мандат на Министерският съвет за оказване на военнотехническа помощ на Украйна.

Помощта ще е и по следните точки - продължаване на подкрепата за членство на Украйна в Европейския съюз; помощ за украинските граждани, бягащи от войната; осигуряване на възможност за изнасяне на украинското зърно във Варна; засилване на енергийното сътрудничество, в частност доставки на електроенергия и природен газ от Украйна и природен газ; ремонтна дейност на украинска военна техника във военните предприятия на Република България; продължаване на доставките на хуманитарна помощ, в частност лекарства, дрехи, хранителни стоки.

До това се стигна, след като в НС беше получено писмо от президента на Украйна Володимир Зеленски, входирано от посланика на Украйна Виталий Москаленко, който поиска точно тази помощ.Атанас Михнев от ПП поиска това да бъде записано в предложението на решение на НС, внесено от политическата сила.

Изненадващо обаче предложението не беше прието на два пъти.

„Абсолютно безпрецедентно е да се съобразяваме с исканията на дипломат и решението да е упоменато „писмо номер еди кой си“. Ако искате впишете всички искания, но имайте и малко правна мисъл“, скочи Йордан Цонев от ДПС и поиска всички 6 искания на посланика да бъдат прилежно записани в решението.

В крайна сметка така и беше прието решението на НС с гласовете на ПП, ДБ, БСП, ДПС, ИТН и ГЕРБ. Единствено от „Възраждане“ гласуваха „против“.

Предложенията на ДБ и на ГЕРБ бяха отхвърлени, като получиха подкрепата само на депутатите от двете парламентарни групи и на тези от ДПС.

Проектът на „Демократична България“ предвиждаше парламентът да възложи на МС да окаже военнотехническа помощ.

От ГЕРБ-СДС настояваха правителството да се включи в общите усилия и да предостави военна и техническа помощ за Украйна, без да се засягат основни отбранителни платформи и въоръжения на нашата страна.

По време на дебата лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ отсече, че днешното гласуване от парламента за помощ за Украйна е по същество вот на недоверие към правителството.

„Новината отдавна е, че няма МС, няма власт, няма ги и в момента“, скочи той и обвини правителството, че оставя важните решения на проекти, внесени от парламентарни групи или отделни депутати.

Според него коалиция, която е сбор на идейно несъвместими части при липсата на визия за развитие на страната и без план за действие е по-скоро проблем, отколкото решение на проблемите в обществото.

„Ситуацията е не просто нерешени проблеми, а задълбочаване на съществуващите и задаване на нови проблеми и кризи без план за растеж в ситуация на война. И обяснението е едно - липса на отговорно управление“, каза Карадайъ.

Христо Иванов от ДБ посочи, че България за съжаление разчита за своята

Още по темата
сигурност на външни фактори и заради това темата с помощта за Украйна е много важна.

„Тази коалиция беше формирана изцяло във вътрешно политически теми, но войната променя много сериозно тази реалност. Този проблем ще продължи да структурира вътрешнополитическото пространство в България. Нашето решение тук ще има своите исторически последици“, предупреди Иванов.

„Украйна, ако разчиташе на нас за своята защита, позволете ми да не довърша това изречение. Става дума за България, защото това което се случва е опит на режима на Путин да предизвика с цената на всичко, с агресия, преразглеждане на международния ред създаден след падането на Берлинската стена. Украйна се бори за своята свобода и достойнство, но въпросът е какво правим ние. България е нетен печеливш от този световен ред, ние преживяваме дълги години на растеж и интеграция в международния ред и се ползваме от благата на този ред и заради това си струва ние да мислим какво правим, за да бъде защитен този международен ред“, обърна се той към депутатите.

Коментари Напиши коментар

451

Анка Британка

преди 8 месеца

Не сме получили заслуженото от ЕС, а и няма да го получим...ЕС не обича държавите, които може да манипулира, използва и изнудва...това е похват на по-силните...за нас са трохите, да не смятаме, че ще цъфнем и вържем като сме в ЕС..бедните никой не обича, а камо ли тези, които им играе по свирката...трябва ни човек който да лавира и да гледа за държавата, да черпи изгоди и от двата фронта...

450

тва се казва

преди 8 месеца

политическа джендер хамелеон възможно най-страхливо и позорно за смях станахме отново с червени пи диращини

449

Прожектор

преди 8 месеца

Рашков бе преизбран за МВР министър от пРезидента Радев още от служебните му правителства. Това означава, че Радев контролира не само НСО, но чрез своя МВР министър всички останали силови и разузнавателни структури. Вместо Радев да бъде предложен на импийчмънт заради проПутинската му политика, то правителството е контролирано и зависимо от него. Опитите на Кирил Петков да се еманципира от Радев са плахи и анемични. Саботирано отвътре, това правителство е безсилно да поеме ясни атлантически ангажименти за военна помощ на Украйна и за модернизиране на армията ни. Рашков вън !