Снимка: архив, БГНЕС

БСП поиска да се проведе национален референдум по въпроса за предоставянето на военна помощ за Украйна.

"Не на войната. Най-демократично, честно и почтено е страната ни да проведе референдум „за“ или „против“ подобно действие и българският народ е мъдър и вярвам, че той няма да сгреши, когото политиците сме на кръстопът, сигурен съм, че нашите сънародници винаги биха избрали пътя на мира", коментира Борислав Гуцанов по време на дебата в НС за отпускането на военно-техническа помощ за Киев.

Още по темата
Той припомни позицията на левицата, която категорично се противопоставя на искането на ПП, ДБ и ГЕРБ България да помогне за въоръжаването на Украйна.

"Като славяни, братя ние бихме могли да поправим стореното и да залепим счупеното, именно ние можем да сме мястото за преговори. Това е една ужасна война, тя заличава градове, семейства и традиции, тя е много близо и не може да не си даваме сметка колко близо сме до този огън. Това е война на великите сили на територията на Украйна за господство. Нека да бъдем лоялен партньор, но и да не преминаваме граници, които биха ни вкарали в други конфликти“, призова Гуцанов.

Андрей Гюров от ПП коментира, че коварно и вероломно беше нападната една суверенна страна, която показа какво означава вярата в собствения народ.

"Днес чужди сили и веропоклоници, включително в НС, ни плашат, че ще бъдем въведени във войната, но първо те да отговорят на няколко въпроса - кой нападна страната, избива жени и деца, унищожава инфраструктурата, кой направи 5 милиона души бежанци, кой вероломства и краде перални, телевизори и миксери, кой ни обяви за неприятелска страна, кой спря газа? Да кажат от кого се страхуваме, коя е тази държава, която ни плаши с война - братска Русия ли е това? И ако е така, на нас какво ни остава, да чакаме да видим дали Путин ще ни нападне, нали чакахме, чакахме да видим дали ще нападне Украйна, дали ще ни нарече врагове, дали ще ни спре газа, какво още да чакаме", скочи той.

"Нека да кажем ясно - България може да спре всяка заплаха, защото България е НАТО и е ЕС, защото не е малка държава, която трябва да се държи покорно, България е част от съюзи, с които всеки се съобразява и които никой не смее да нападне", посочи Гюров.

Според него задачата на България сега е да покаже позицията си като сигурен партньор в НАТО и ЕС, защото само те са гарант за нашата сигурност.

Христо Гаджев от ГЕРБ отбеляза, че Украйна защитава не само себе си, но и свободата на всички нас.

"Подпомагането на жертвата не означава въвличането ни в конфликта, в момента почти всички страни от ЕС подпомагат с оръжие Украйна да се защити и нито една от тях не е въвлечена в конфликта“, каза той.

Според него няма как да се извършва ремонт на украинска военна техника у нас.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase