Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Днес на 5-ия конгрес на БСП се гласува оставката на лидера на партията Корнелия Нинова. Тя беше подадена след слабото представяне на левицата на последните избори. Сред делегатите обаче има и нагласи оставката на Нинова да не бъде приета.

След като веднага след парламентарните избори на 14 ноември подаде оставка, днес Корнелия Нинова потвърди решението си пред делегатите от 50-ия конгрес на партията. И ги призова:

"До конгреса са постъпили писма за отмяна на пряк избор. Моля не правете това. Не отнемайте на членовете най-демократичното, модерното и свободното право. Всеки да може да гласува за своя лидер. Не отменяйте прекия избор", настоя Нинова, цитирана от Bulgaria ON AIR

Още по темата
.

В дневния ред на конгреса е записано, че ако оставката бъде приета, ще се насрочи нов пряк избор на лидер. Единственият кандидат, който се очаква да се яви срещу Нинова, е депутатът Крум Зарков.

"Аз съм готов за откровено и другарско състезание и мисля, че партията ни има нужда да проведе този разговор не само тук в конгреса, а и навсякъде. Изживяхме голяма травма, на три пъти резултатите ни са катастрофални, не трябва да си заравяме главата в пясъка", заяви Зарков.

Според социалисти предварително не може да се прогнозира с точност какво е разпределението на силите в конгреса, но засега настроенията в БСП са за подкрепа на досегашния лидер.

При първия пряк избор на председател през септември 2020 г. Корнелия Нинова спечели поста с гласовете на над 43 хил. социалисти или малко повече от половината регистрирани членове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase