Снимка: архив, БГНЕС

Епизод от предизборната надпревара и демонстрация на сила – така политологът Първан Симеонов от "Галъп интернешънъл болкан" разчита отстраняването на председателя на парламента Росен Желязков и с гласовете на ПП-ДБ.

"Това е демонстрация на сила. ПП-ДБ са в отбранителна позиция и това е проява на сила, в която е малко спорно получава ли някаква печалба от това да се събере с "Възраждане", ИТН и БСП", каза Първан Симеонов пред БНР.

Още по темата
За политолога свалянето на Желязков е "огледален образ на онова, което беше направено с Никола Минчев" и което "постигна обратен ефект – стегна, мобилизира привържениците на ПП, вместо да ги изпрати по пързалката надолу".

Ако на изборите през юни ПП-ДБ са трети или четвърти, както подсказват социологически данни, това е съвсем нова политическа ситуация. Тогава е възможно ГЕРБ, ДПС и различни други формации да помислят за по-спокойно договаряне помежду си. Това обаче би било грешка, смята Симеонов.

По думите му от друга страна за ПП-ДБ ще бъде "сладка роля" за останат известно време в опозиция.

"В България има три големи групи гласоподаватели. Едната е на ПП-ДБ, която понякога греши във високомерието си и надценява способностите си. Другата е тази на ГЕРБ и ДПС, която най-вероятно се опиянява от настоящия момент, в който натриват почти всеки ден носа на ПП-ДБ. Има и една трета група, която си търси стопанин. Част от нея гласува за "Възраждане", част от нея вероятно ще гласува за Григорова, а част от нея може би утре ще гласува за нещо на Румен Радев", каза политологът.

Начинанието на Ваня Григорова според Първан Симеонов може да се тълкува и като "предварителен вариант" на президентския проект, "което с този попътен вятър да тръгне напред, по-скоро да отъпче пътека".

"ПП успяха по някакъв странен начин, заради специфичния си стил, който дразни много хора, понякога на чисто антропологическо ниво, успяха по неподозирано бърз начин да настроят всички срещу себе си. Понякога даже партньорите им от ДБ трудно ги понасят", коментира Симеонов.

В момента всеки рита ПП и това прекаляване може да доведе до обратен ефект, допълни той.

Както и да изглеждат изпрани ГЕРБ и ДПС, това са 4 години непрестанни политически опити моделът, свързан с тях, да остане малко по-назад. Много голяма национална фрустрация е 4 години да има много сериозни опити за промяна и тя да не се случва, подчерта политологът. Той нарече "грамаден преход" официалното излизане на ДПС напред.

"Отново сме в още от същото. Все си говорим дали ДПС може да излезе напред официално. Това винаги е бил въпросът. (…) И това е идеално удобна позиция за Борисов, защото има и двете врати отворени, балансира – той винаги е имал едно балканско крило и едно либерално, прозападно крило и когато няма тези два крака, му е било неудобно. Най-тежките моменти са били, когато остане само на балканския си крак. Сега всички се борят за любовта му. Какво по-добро за Борисов. Със сигурност Борисов излиза на плюс от всичко", каза Първан Симеонов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase