Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

Не съществува практическа, нито юридическа възможност машини, предвидени за участие в изборите в неделя, да бъдат заменяни произволно с някакви други устройства за машинно гласуване, каквито и да са те, бяха категорични говорителите на Централната избирателна комисия Цветозар Томов и Росица Матева на днешния брифинг.

Oще по темата

"Всяка машина е предназначена за определена избирателна секция, и дори ако я сложите в съседна, тя няма да работи така, както изисква ЦИК", обясни Томов.

Той подчерта, че има пълна сигурност, че никакви, внесени от когото и да е, по каквато и да е причина машини не могат да повлияят на изборния процес.

"Проблемът, който ни тревожи, е друг - че се създава засилващо се напрежение у хората и недоверие към машинното гласуване. Това е факторът, който може да възпрепятства честността на изборите, а не излишните подозрения, че ЦИК ще допусне някоя от тези машини да бъде използвана в изборите", отбеляза той.

Росица Матева каза, че не съществува и юридическа възможност тези машини да бъдат използвани, тъй като ЦИК никога не е давала разрешение в изборния ден да бъдат заменяни машини.

"Машините се подготвят в склада, инсталира се софтуерът за гласуване, одитиран и сертифициран, подготвя се конкретна машина по номер за конкретна Секционна избирателна комисия. Ако по някаква причина машината спре да работи в изборния ден, ако не бъде отстранена повредата, се преминава към гласуване с хартиени бюлетини", обясни Матева.

Няма начин, по който машината да бъде заменена с друга, тъй като трябва да бъде инсталиран софтуер, да бъдат параметризирани флаш памети и смарт карти, а такава възможност ЦИК като решение не е предвиждала, не предвижда и в момента, съобщава БТА.

"Единствените неща, които сме разрешавали да се заменят в изборния ден, са счупените перила отстрани на машините или кабелите, удължителите и батериите, които са аксесоари", уточни Матева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

55

Анонимен

преди 2 години

Зеленият чорап удари ножа на Мадуро и Венецуела! Дори във Венецуела не е имало толкова далавери, измами, нагласяния и терор за избори ! По-скоро вървим към тип Северна Корея ! А суверенът си бърка в носа и не го е еня !

54

Анонимен

преди 2 години

Недоверието е към абсолютно всичко. Ха сега се сетите защо.

53

Анонимен

преди 2 години

Българина не вярва на ваксините, защото не са проверени и доказани..и наложени преждевременно. Тогава защо трябва да вярвам в машининия вот?? Той също не е доказан и въведен от днес за утре. Наложен да се ползва задължително, без опция за алтернатива..

fallback