Снимка: БГНЕС

Засега няма данни, че допълнително внесените машини за гласуване от "Сиела Норма" са предназначени за изборни манипулации. Резултатите от назначената проверка по случая се очакват до края на деня.

Това заяви в Кърджали вътрешният министър Бойко Рашков.

Още по темата
"Машините, които, ако действително са закупени толкова на брой, колкото се публикуваха в медиите, от частната фирма "Сиела Норма" -  ще установим сега за каква цел са внесени. Даже проверката тече в момента", обясни той.

Шефът на фирмата Веселин Тодоров е дал разяснения пред органите на МВР. Рашков каза, че разполага с документи, разменени между ЦИК, "Сиела Норма" и ДАНС.

Министърът уточни, че машините се намират под строга охрана.

По-рано Тодоров отрече да има нови внесени 199 машини и нарече новината фалшива. Той обясни, че това са онези 150 машини открити в склад на летището отпреди два дни, плюс още техни машини.

Според него няма разнопосочност в информацията и винаги е казвал, че поддържат резервни машини пропорционално спрямо броя на изборните машини.

По повод твърденията, че повредени машини ще се подменят в изборния ден, Тодоров ги определи като спекулация. Каза, че това ще става само преди изборите или след първия тур, ако дефектират машини.

От своя страна ЦИК взе решение и гласува подаването на сигнал до главния прокурор за проверка на всички действия, свързани с внасянето на машини на територията на страната, дали има данни за извършено престъпление.

На брифинг заместник-председателят на ЦИК Росица Матева уточни, че общо машините, които ще бъдат използвани в страната и извън страната на изборите на 14 ноември, са 11 936. На територията на страната машини, собственост на държавата, на ЦИК, са общо 12 837. Има достатъчно устройства и в резерв, отбеляза тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase