Снимка: БГНЕС

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Бойко Рашков разпореди спешна проверка, която да изясни в детайли въпроса с машините за гласуване. Тя трябва да приключи до края на деня.

След приключването на проверката обществото ще бъде уведомено за резултатите, посочват от вътрешното министерство.

Още по темата
Според правосъдния министър Иван Демерджиев с появата на допълнителни машини за гласуване се цели дискредитиране на изборите. Според него действията на "Сиела" са преднамерени и трябва да се изследват връзките между фирмата и предишните управляващи.

Демерджиев каза пред медиите преди началото на заседанието на Пленума на ВСС, че появата на допълнителните устройства е странен факт, но правителството ще вземе мерки, за да гарантира честен вот. Прави се всичко възможно за изолирането на допълнителните устройства, но темата е изцяло от компетенциите на ЦИК, коментира правосъдният министър.

Централната избирателна комисия не е дала и няма да даде разрешение допълнителни машини за гласуване, доставени извън обществените поръчки, да се ползват на изборите в неделя, дори под формата на резервни части, обяви пред БНР говорителят на комисията Цветозар Томов, след като стана ясно, че в свой склад фирмата-доставчик "Сиела Норма" съхранява 199 устройства, а други 228 са в двора на склада на "Каргопартнерс". Томов коментира, че има разминавания в обясненията на фирмата, за което е сезирана ДАНС и вътрешния министър.

По думите му се подкопава доверието във вота тази неделя, затова е поискана и охрана на въпросния склад на "Сиела Норма".

На брифинг пред сградата на ЦИК, четирима членове на комисията, от една партия, настояха да има 100 процента контролно броене на разписките от машинния вот. Георги Баханов коментира, че решението на ВАС за контролното броене не забранява да се броят разписките на 100%.

От фирмата "Сиела Норма" пък заявиха, че 199-те машини, които са в неин склад, включват 150, доставени преди дни през летище "София", както и други 36 - пак доставка от последните седмици.

Късно снощи регистрирана за изборите формация даде брифинг и обяви, че има нова доставка на устройства и изрази съмнения за манипулации на вота. От "Сиела Норма" отрекоха обвиненията.

Вчера изпълнителният директор на фирмата Веселин Тодоров уведоми с писмо Централната избирателна комисия за тези машини, които ще се използват за резервни части. Поиска и освобождаване на другите задържани 228, които се ще ползват за същата цел. До момента от "Сиела Норма" са установили 136 устройства с проблеми.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase