Снимка: БГНЕС

Българския представител в ЕП и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки излезе с остра декларация след случая с поруганото българско знаме в Битоля.

Както Dnes.bg съобщи, знамето пред сградата на българското консулство в северномакедонския град е било свалено след увреждане на пилона. Актът беше осъден от външното министерство на РС Македония.

"Настоявам за остра реакция след поредната гавра с българско знаме в РС Македония", написа Джамбазки в своя позиция до външното ни министерство.

Още по темата
"Подчертаваме, че този брутален акт е извършен в навечерието на 97-ата годишнина от убийството на легендарния водач на ВМРО Тодор Александров, отдал целия си живот за освобождението на Македония", припомнят войводите. Както е известно на днешния 31 август се отбелязва годишнината от убийството на българския революционер край село Сугарево в Пирин.

"България трябва да защити националния си интерес и да изиска предприемането на конкретни мерки срещу извършителя, а също и гаранция, че държавата Северна Македония ще противодейства на тази позорен акт, превърнал се вече в тенденция", пише в писмото на Джамбазки до служебния министър на външните работи Светлан Стоев.

"Това поредно грозно деяние е доказателство, че антибългарската политика в Скопие продължава да дава изобилни плодове и именно тя е в основата на този престъпен вандалски акт", допълни още Джамбазки.

Според заместник-председателя на ВМРО е недопустимо в страна, която непрекъснато се опитва да изтъква принадлежността си към европейските ценности и да се стреми към членство в европейското семейство, подобни престъпни актове да продължават да се случват.

"Такива жалки и грозни действия са типични за Коминтерна, но не и за една европейска държава, каквато Северна Македония претендира да бъде“, категоричен е още евродепутатът. В качеството си на български представител в ЕП Джамбазки ще сезира и Европейската комисия с настояване за официална проверка и позиция по случая, с която да бъдат осъдени антидемократичните прояви в Република Северна Македония.

"Нямам никакво съмнение, че подобен род гаври няма да бъдат прекратени в Северна Македония. Не и докато в Скопие продължава да властва политика на дълбока и безрезервна омраза към България, нагнетявана години наред и подхранвана от властващия болшевизъм в страната", завършва Джамбазки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase