Кадър: YouTube

Министерството на външните работи на България остро осъжда изказването на Драган Гюровски от Младежкия съюз на ВМРО-ДПМНЕ, в което той отправя обидни и неверни твърдения и вулгарни квалификации към България и нейния народ и с което целенасочено се насажда омраза към страната ни.

"Татарски фашисти, българките струват две банкноти и гнусната българска ръка" – това е част от речта на Гюровски на събрание на партията в центъра на Скопие от преди дни.

Още по темата

В словото си младият "политик" използва цялата лексика, изпълнена с омраза към България, създадена от времето на бивша Югославия след 1945 г. "Няма да преговаряме за това на кого е Гоце Делчев и на кого принадлежат илинденците. Да не би да са забравили за Букурещ от 1913 г., когато разшириха границите си за сметка на Македония и започнаха с асимилация, денационализация и депортация... Няма да има промяна на историята по волята на татарските фашисти...Тази гнусна българска ръка удряше по македонците... Твърдят, че имаме обща история. Разбира се, че имаме. Това е безспорен факт. Единствената обща история са двете червени /сръбски банкноти, за които са се продавали българките, бел.ред./", каза Гюровски, цитиран от БГНЕС.

Подобни провокации противоречат на всички основни европейски принципи и норми на политическо поведение. Те са символ на унаследени от миналото стереотипи, които са в разрез с декларираното от Република Северна Македония и нейното общество желание за споделяне на европейските ценности и присъединяване към общото европейското семейство, посочва в позиция външното ни министерство.

България винаги е демонстрирала последователност, прозрачност и конструктивност в отношенията си със своите съседи. Независимо от всички наши прояви на добросъседство страната ни продължава да бъде обект на демонизиране и език на омраза в рамките на вътрешнополитическия дебат в Република Северна Македония, което е недопустимо в съвременния демократичен свят, се казва в позицията на МВнР.

С притеснение констатираме, че за пореден път в момент, когато София и Скопие търсят път към конструктивния диалог за намиране на взаимно приемливи решения, са налице подобни провокации. Те категорично не помагат за утвърждаването на добросъседските отношения и затрудняват възстановяването на доверието и постигането на напредък в двустранния диалог, които са в пряк интерес на хората от двете страни на границата, посочва външното министерство.

България очаква от правителството на Република Северна Македония да се разграничи категорично от подобни опасни провокации и да предприеме необходимите действия, за да изпълни на практика многократно поетите ангажименти за противодействие на публични прояви на омраза срещу България, се заключава в позицията на МВнР.

Коментари Напиши коментар

681

Вижда се

преди 1 година

Яко са го подклали србските ''учители'' ! Жалко за такива погубени млади мозъци !

680

Ами

преди 1 година

Да го пратят това видео с превод, на европейските и американските им поддръжници !

679

нагаждачи

преди 1 година

имате посърбено цяло поколение , преди със сръбските пасоши по европа ,по в старо време сте се гърчеели сега с българските пасоши най големите нагаждачи и лицемери на балканския полуостров Вашият Заев най вероятно има роднинска връзка с Пирински , ама той се прекръстил че му се смеели на фамилията