Снимка: Президентство

Преустановяването на дискриминацията на българите в Република Северна Македония ще бъде знак за европейската зрялост на страната, заяви президентът Румен Радев, който се срещна с ръководството на партия Граждански демократичен съюз от югозападната ни съседка.
 
Покриването на Копенхагенските критерии е задължително условие за начало на преговорите за членство в ЕС от страна на РСМ и аз съм убеден, че само с общи усилия можем да го постигнем, заяви още държавният глава, цитиран от своята пресслужба.

Президентът определи срещата като позитивна стъпка в развитието на отношенията между двете държави. По думите му, прекият диалог на всички нива за разрешаване на откритите въпроси между България и РСМ няма алтернатива в стремежа на югозападната ни съседка за постигане на пълноправно членство в ЕС.
 
Държавният глава оцени високо приноса на президента Стево Пендаровски и министър-председателя Зоран Заев за възстановяване на двустранния диалог на най-високо равнище.

"Време е тези първи стъпки да стимулират и институциите, и политическите партии в РСМ, да се ангажират с реализирането на огромния потенциал в двустранните отношения, а не с трупането на нови проблеми" призова президентът.
 
Румен Радев подчерта, че именно България е най-заинтересована от ускоряване на европейска интеграция на Република Северна Македония и очаква възможно най-скоро реални резултати в изграждането на добросъседски отношения.

“Над 120 000 наши сънародници в РСМ имат български паспорти и те очакват институциите в България да се ангажират много по-активно с решаването на техните проблеми, очакват много по-активно и динамично партньорство между нашите страни“, заяви президентът.

Държавният глава отново изрази очакването на България за устойчиво и необратимо преустановяване на дискриминацията към българите в Република Северна Македония, изоставяне на езика на омразата в учебниците по история, в надписите на историческите паметници, в музеите и в обществените медии в югозападната ни съседка.
 
Председателят на партията Петър Колев отбеляза, че хиляди граждани на РСМ, които са българи по произход, с нетърпение очакват деня, в който страната ще започне преговори с ЕС, но това няма как да се случи ако продължава процесът на дискриминация. Петър Колев изрази и очакването си обществото да работи срещу силно изразения говор на омраза не само към Република България, а и към хората, които са българи и живеят в Република Северна Македония.
 
От партията ще работят и търсят решения за по-бързото преминаване през този "бурен период" в двустранните отношения и РСМ да може да започне преговори с Европейския съюз. Петър Колев обяви, че освен с институциите в България, от партията ще поискат официални срещи и с президента и премиера на Република Северна Македония, на които да аргументират своите виждания как може да се разрешат спорните въпроси.
 
"Ние сме убедени, че гражданите на Република Северна Македония, които се самоопределят като българи, могат да бъдат една от многото възможности и мостове за надминаване на тези проблеми и възможност за по-скорошно и по-динамично европейско интегриране на Република Северна Македония", подчерта Петър Колев.

Той изрази и признателността си към българския държавен глава за последователната му позиция „най-добронамерено и искрено да чуе мнението и на българите, които живеят в Република Северна Македония“, за състоянието и перспективите пред двустранните отношения.
 

Коментари Напиши коментар

38

Пурко

преди 6 месеца

Стига сме се занимавали с тия северно маймунски балкански изчади.я. Искат винаги да сме от страната на булката, е не става братле.

37

Путин

преди 6 месеца

Нашите политици да продажни и изпълняват волята на Путин. Стопирането на Северна Македония е от полза единствено на Русия и Сърбия. Не мога да се съглася,че нашият национален интерес е идентичен със сръбския или руският.

36

Анонимен

преди 6 месеца

Фуражкин, в качеството на какъв говориш? Ти си само Фигурант, съгласно Конституцията имаш само декоративна функция. Пък ти се взе много на сериозно, въпреки, че 5 години лееш празни приказки и траурно речи, и излагаш България при всяко излизане зад граница. Това е признак за едно тежко психично заболяване...