Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

Над 50% от българите одобряват формата на служебния кабинет, приемат  го като добре балансиран от партийна гледна точка. Приемат го като начин и средство да се върви към предсрочни парламентарни избори, обясни социологът Добромир Живков, управител на „Маркет Линкс“ пред bTV.

Той съобщи данните от проучване, финансирано и реализирано съвместно от bTV и „Маркет Линкс“, проведено сред 1067 лица над 18 г. в страната в периода 19 – 27 май 2021-ва година по методите на пряко-лично интервю и онлайн анкета.

Oще по темата

„По-принцип новата изпълнителна власт се ползва с по-висок рейтинг на самия старт на своята дейност. Тук контрастът се усилва от това, че предишното управление беше стигнало много ниски нива. Надеждите на българските граждани се насочват към следващите избори“, посочи Живков.  

Кадровата политика на служебното правителство също получава одобрение от над половината българи, показва проучването на „Маркет Линкс“. Това е част от нагласата за промяна и търсене на ново решение на проблемите, обясни Добромир Живков.

63% са декларирали, че ще гласуват на предстоящите парламентарни избори, това може би ще ни доведе до по-висока избирателна активност, добави той.

„Има такъв народ“ (ИТН) в момента е с два пункта и половина под резултата на ГЕРБ. В последните седмици ИТН отново отсъства от публичния дебат, затворена в собствената си медия и това води до демобилизация на електората й“, смята социологът.

По думите му се очаква 6 партии да влязат в парламента. Интересна битка ще има за второ място, прогнозира той.

„Около 80% от българите са декларирали, че ще останат в населените си места към датата на изборите. За тях процесът на гласуване ще бъде традиционен“, отбеляза Живков.

„Много ясно се очертава актуалното разделение в обществото. Имаме ;ного сериозна партизация. Имаме над 20% подкрепа за ГЕРБ и тяхната коалиция със СДС. Докато на обратния полюс са около 60% от българите. Това се отразява и в различни въпроси, които мерим“, обясни Добромир Живков.

По думите му 56% одобряват промените в изборното законодателство и машинния вот. В ситуация, в която управлението на ГЕРБ беше атакувано от много различни източници, не се оправдават очакванията, че това води до спад на тяхната електорална подкрепа. Това налага тезата, че ГЕРБ е свит до твърдото си ядро и е малко вероятно подкрепата за тях да намалява“, обясни Добромир Живков за нагласите на хората преди вота.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

299

Анонимен

преди 3 години

Хубаво го е казал Талев в "Железния светилник" :-Минке , Минке, какъв народ сме Минке ? И да знаеш Минке , че последния комунист на планетата ще умре в България.Великият Талев е усетил точно българския манталитет.

298

мирише на БКП.......

преди 3 години

Умиране има - отърване няма от червената зараза! Само Бог заразява и изцелява!

297

Dinosaurus

преди 3 години

Доби, дедовото, пи ли си хапчетата? Кви 50 %, кви 5 лева? Как "българите одобряват" нещо, което пренебрегна вота на редовните избори, саботира парламентарната подкрепа и излъчването на правителство, превзе властта предизвика "предсрочни" избори. Щото на някой не му била достатъчна подкрепата! Че да си я спечели! Или ще бламирате вота на суверена докато си фалшифицирате удобен резултат? Ми що правим пак избори, вече завзехте властта, отваряйте концлагерите, развейте знамената...а, ПАРИТЕ искате

fallback